Στο «Υδωρ 2.0» η κατασκευη του φραγματος Κομψατου;

Απαρατήρητα

Στα 21 έργα που πρόκειται να ενταχθούν στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων με την κωδική ονομασία «Ύδωρ 2.0» περιλαμβάνεται η κατασκευή του φράγματος Κομψάτου μαζί με τα αναλογούντα αρδευτικά δίκτυα και συνοδά έργα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου στην Καθημερινή.  

Μάλιστα, σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ στο νέο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας 4 δισ. ευρώ, που θα «τρέξει» με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, έχουν ήδη διατυπώσει ενδιαφέρον μεγάλες πολυεθνικές κατασκευαστικές, εταιρείες ύδρευσης και τράπεζες, όπως βέβαια και ελληνικές εταιρείες. Η λίστα των δυνητικών υποψηφίων επενδυτών περιλαμβάνει τις γαλλικές Veolia, Egis και Vinci και, βέβαια, ελληνικές κατασκευαστικές όπως οι Ακτωρ, Αβαξ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και εταιρείες διαχείρισης υδάτων όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Μάλιστα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος στις αρχές της εβδομάδας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, εκδηλώθηκε και σχετική γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία.

Η κυβερνητική ομάδα υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επεξεργάστηκε το πρόγραμμα «Υδωρ 2.0» επιδιώκει να κινητοποιήσει, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, ποσά άνω των 4 δισ. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είναι συνολικού κόστους 1,628 δισ. ευρώ, αλλά θα υπερβεί τα 4 δισ. εφόσον συνυπολογισθούν το κόστος συντήρησης και λειτουργίας για 25 χρόνια και οι πληρωμές διαθεσιμότητας. Το 1,628 δισ. συγκεντρώνεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τη διαχείριση των έργων θα έχουν για 25 χρόνια ιδιώτες. Η κυριότητά τους όμως παραμένει στο Δημόσιο.

Το πρόγραμμα καλύπτει τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής, καθώς τα 21 έργα που θα κατασκευαστούν αφορούν φράγματα και δίκτυα σε ολόκληρη τη χώρα, με την ολοκλήρωση των οποίων θα αρδεύονται πλήρως περισσότερα από 1,3 εκατ. στρέμματα.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, η χρήση του νερού θα γίνεται με κανόνες και όχι με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, όπου συνεπείς αγρότες πληρώνουν, αλλά πολλοί δεν καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να έχουν χρεοκοπήσει αρκετοί Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Ενδεικτικά, μόνο προς τη ΔΕΗ 36 από τους 407 ΤΟΕΒ χρωστούν 52 εκατ. Το πρόγραμμα «Υδωρ 2.0» επιδιώκει πέντε βασικούς στόχους: την άρδευση ακόμα περισσότερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας –αφού το 90% του βρόχινου ύδατος χάνεται σήμερα στη θάλασσα– και τη μείωση των παράνομων γεωτρήσεων που αποδυναμώνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της χώρας.

Όλα αυτά βέβαια τελούν εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων. Οψόμεθα λοιπόν…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.