Στις αρχες του 2024 τα Αγροτικα Τμηματα στα Επιμελητηρια της χωρας

Και μιας και μιλάμε για τα Επιμελητήρια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, εντός των πρώτων μηνών του νέου έτους θα έχουν θεσπιστεί τα Αγροτικά Τμήματα ενός των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, καθώς περιλαμβάνονται σε σχετική διάταξη νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ.Αυγενάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε για μία «καινοτόμα πρωτοβουλία» που καλύπτει μια ανάγκη για την οποία Πολιτεία και λοιποί εμπλεκόμενοι «συζητούσαμε επί 15 και πλέον χρόνια». Όπως εξήγησε δε «ουσιαστικά δημιουργούμε στα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων Μητρώο των αποκλειστικά απασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα».

Όπως πρόσθεσε δε «σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου Νόμου, σκοπός των Επιμελητηρίων, μέσα στα όρια της χωρικής ενότητας όπου ασκούν τις αρμοδιότητές τους, είναι και η προστασία και η ανάπτυξη του τομέα αγροτικής παραγωγής. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού προβλέπεται η λειτουργία Τμήματος Αγροτών», ενώ θα δημιουργηθεί και Μητρώο των αποκλειστικά απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα.

Σε αυτό θα εγγράφονται όλοι οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέας όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, κλπ. και αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο που θα συμβάλλει στον καλύτερο σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης και στην υλοποίηση πολιτικών προς όφελος των αγροτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί της ίδρυσης των τμημάτων αυτών έχουν εκφραστεί ήδη διαφωνίες μερίδα των οποίων έγκειται στην λογική ότι η συμμετοχή των αγροτών στα Επιμελητήρια θα αλλοιώσει τον επιχειρηματικό – επαγγελματικό χαρακτήρα των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα και στα προγράμματα επιδοτήσεων για τους αγρότες. Λογική που απορρίπτουν ήδη στελέχη του ΥΠΑΑΤ που μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ αναφέρονται στον ξεκάθαρο και διακριτό χαρακτήρα του προαναφερθέντος μητρώου που θα λειτουργήσει ανασχετικά στην δημιουργία προβλημάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.