Στις 14 Μαιου οι εκλογες στην Τουρκια

Στην Ελλάδα πότε;

Την προσφυγή στις κάλπες, στις 14 Μαΐου, έναν μήνα πριν την κανονική ημερομηνία (18 Ιουνίου) ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά την γείτονα χώρα.

Όπως εξήγησε μάλιστα ο ίδιος η απόφασή του για την διενέργεια εκλογών νωρίτερα της κανονικής ημερομηνίας έγινε διότι η 18 Ιουνίου συνέπιπτε με τις εξετάσεις για εισαγωγή στα πανεπιστήμια των Τούρκων μαθητών και με το ταξίδι των πιστών στη Μέκκα λόγω του Μπαϊραμιού.

Έτσι στις 14 Μαΐου, οι γείτονες πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για την ανανέωση της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας και της ανάδειξης της νέας τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Στις ανακοινώσεις του επίσης ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η προεκλογική εκστρατεία θα διεξαχθεί χωρίς μουσική, κρατώντας το πένθος στη χώρα για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τους σεισμούς, για να τονίσει κλείνοντας πως «αυτές οι εκλογές να αποτελέσουν ευλογία για τη χώρα μας και το έθνος μας!».

Η ανακοίνωση του χρόνου των εκλογών στην Τουρκία έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση, όπως φαίνεται, του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο που αφορούσε στον χρόνο των δικών μας εθνικών εκλογών, σύμφωνα με την οποία αυτός μετατίθεται σίγουρα μετά το Πάσχα, δεδομένης και της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Και ενώ επισήμως ουδεμία αναφορά γίνεται στον ακριβή χρόνο, στα πολιτικά τραπέζια και συνομιλίες τα «στοιχήματα» κάνουν λόγο για την 14η Μαΐου ή την 21η του ίδιου μήνα, γεγονός που μεταθέτει τον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θεωρείται δεδομένος, μετά την λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων που εκκινούν την 1η Ιουνίου.

Όπως όλα δείχνουν οι δύο χώρες σε κάθε περίπτωση θα βιώσουν δύο παράλληλες προεκλογικές περιόδου, με κοινά χαρακτηριστικά την πόλωση και το ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα λόγω των πρόσφατων γεγονότων σε αμφότερες, στην Τουρκία τους σεισμούς, στην Ελλάδα το σιδηροδρομικό δυστύχημα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ακόμα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Το κατά πόσο δε η επίσημη ανακοίνωση των εκλογών στην Τουρκία, αναμένεται ενδεχομένως να αλλάξει τον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού αυτό μένει να διαφανεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.