Στην Κομοτηνη και την Ξανθη ηταν αφιερωμενο το τριτο επεισοδιο της σειρας ντοκιμαντερ «Σε μια νεα πατριδα»

Προβάλλεται από την ΕΡΤ3

Αφιερωμένο στην εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κομοτηνή και την Ξάνθη ήταν το τρίτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Σε μια νέα πατρίδα» που προβάλλεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ 3. Σε ένα ιδιαιτέρως επιμελημένο επεισόδιο, με σειρά εμφάνισης μίλησαν στο επεισόδιο ο Θεοδόσιος Κυριακίδης, Δρ. Ιστορίας και Επιστημονικός Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, και  Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ που έδωσαν το ιστορικό πλαίσιο γύρω από την ανταλλαγή των πληθυσμών.  Η κ. Βασιλική Φίλιου. Υπ. Διδάκτωρ ΤΙΕ ΔΠΘ, και ο κ. Κώστας Κατσιμίγας, Αρχιτέκτονας που αναφέρθηκαν στα ιστορικά στοιχεία, τα προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις που ανέκυψαν για την εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη, την επαγγελματική τους αποκατάσταση κ.α..  Ο κ. Σάκης Αντωνίου, Δημοσιογράφος, πρώην μέλος ΔΣ Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη, που μίλησε για τη δημιουργία του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου και το πρώτο όνομα του χωριού Ροδίτη και την προέλευσή του, που ήταν το «Μπρόκτιον»  ή «Πρόκτιον» και η κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυλορίου, που διάβασε απομνημονεύματα από την εν λόγω περίοδο κατοίκων του Θρυλορίου, που βρίσκονται αποθησαυρισμένα στις εκδόσεις του Συλλόγου και την ονομασία του οικισμού.

Η μετάβαση από την Κομοτηνή στην Ξάνθη έγινε μέσω του κ. Γεώργιου Τσιγάρα, καθηγητή του ΤΙΕ ΔΠΘ που μίλησε για τα θρησκευτικά κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Ακολούθως μίλησαν για την Ξάνθη ο κ. Ιωάννης Μπακιρτζής, Αν. Καθηγητής του ΤΙΕ ΔΠΘ, ο κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος, Πρόεδρος ΦΕΞ και ο κ. Αναστάσιος Τεφρωνίδης, συλλέκτης – ερευνητής.

Το επεισόδιο περιείχε και μια ξεχωριστή αναφορά στον Αλέξανδρο Μπαταλτζή, φιλοξενώντας τη μαρτυρία της κ. Νίνας Ζωγράφου, γραμματέας του πρωτοπόρου συνεταιριστή και αργότερα πολιτικού.

Το ντοκιμαντέρ διανθίστηκε από μαρτυρίες προσφύγων προερχόμενα από το αρχείο της ΕΡΤ, φωτογραφίες της εποχής, έγγραφα και γραφήματα.

Όσοι χάσατε την προβολή του επεισοδείου αλλά και όσοι θέλετε να το ξαναδείτε, βρίσκεται αναρτημένο στην πλατφόρμα του Ertflix στον εξής σύνδεσμο: https://www.ertflix.gr/vod/vod.227493-se-mia-nea-patrida-3

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.