Στην Καβαλα η μεγαλυτερη μειωση επιβατων απο τα 14 περιφερειακα αεροδρομια της χωρας για το 2022

Επίδοση – ρεκόρ κατέγραψε το 2022 η Fraport Greece, καθώς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας που διαχειρίζεται κατάφεραν από τον Νοέμβριο να ξεπεράσουν την επίδοση του 2019. Το γεγονός «χαιρέτησε» και ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στα επίσημα στοιχεία της διαχειρίστριας εταιρείας που γνωστοποιήθηκαν, σύμφωνα με τα οποία συνολικά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια το 12μηνό του 2022 διακινήθηκαν 31 εκατ., επιτυγχάνοντας άνοδο 3,4% σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο οφείλουμε να πούμε πως το ρεκόρ αυτό «κρύβει» ισχυρές διαφοροποιήσεις ανά αεροδρόμιο, με δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη να κλείνουν το έτος με αυξήσεις που ξεπερνούν το 20% και το 50% εν αντιθέσει με μεγαλύτερα αεροδρόμια όπως αυτό της Θεσσαλονίκης που καταγράφει κίνηση μειωμένη κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2019 παρά το γεγονός ότι επενδύθηκαν περισσότερα των 100 εκατ. ευρώ ώστε αυτό να αναδειχθεί σε σύγχρονο διεθνή αεροπορικό κόμβο.

Αυτό ωστόσο που θα έπρεπε να μας απασχολήσει ίσως περισσότερο είναι ότι την μεγαλύτερη μείωση στην επιβατική κίνηση σε σχέση με το 2019 δεν παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη αλλά το «δικό» μας, το αεροδρόμιο της Καβάλας που «τερματίζει» πρώτο με μείωση 22,4% για να ακολουθήσουν αυτά της Θεσσαλονίκης, της Μυτιλήνης (-11,7%) και Σάμου (-5,7%).

Σύμφωνα δε με σχετικά ρεπορτάζ η εξέλιξη αυτή των αεροδρομίων της Βορείου Ελλάδος αποδίδεται κυρίως στην απουσία συγκεκριμένου επιβατικού κοινού που φαίνεται πως δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην περιοχή, όπως η απουσία Ρώσων αλλά και Ουκρανών επιβατών δεδομένου και του πολέμου. Ωστόσο δεν αποτελεί την μοναδική και επομένως θα πρέπει ως γεγονός να μας προβληματίσει για το τι πρέπει να αλλάξει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.