Σταθμος μετρησης παροχης νερου εγκατασταθηκε στη γεφυρα Κρανοβουνιου

Παράκληση της ομάδας έργου του ΔΠΘ να μην πέσει θύμα βανδαλισμού

Ένα νέο όργανο στη γέφυρα Κρανοβουνίου που μετράει την παροχή νερού πολύ κοντά στην έξοδο της λεκάνης του ποταμού Βοσβόζη, εγκατέστησε προσφάτως η ομάδα του ΔΠΘ που δραστηριοποιείται στη μελέτη των υδάτινων πόρων της συγκεκριμένης λεκάνης.

Σε σχετικό της μήνυμα η ομάδα εξηγεί πως «η μέτρηση της ροής του ποταμού, όπως και οι μετεωρολογικοί σταθμοί που λειτουργούν μας βοηθούν να εκτιμήσουμε κίνδυνο πλημμυρών ή ξηρασιών.

Μας βοηθούν επίσης να γνωρίζουμε τους υδάτινους πόρους που διαθέτουμε ώστε να μπορούμε να τους διαχειριστούμε αποδοτικότερα.

Για τους επιστήμονες οι μετρήσεις αυτές είναι απαραίτητες για να επαληθεύσουμε τα αποτελέσματα των υδρολογικών μοντέλων, ώστε να έχουμε αξιόπιστες προβλέψεις για το μέλλον και εκτίμηση επικίνδυνων καταστάσεων που συνδέονται με τον καιρό».

Δυστυχώς όμως συμπληρώνει  η ομάδα του ΔΠΘ τα όργανα που μετρούν περιβαλλοντικές παραμέτρους, τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε προφυλαγμένους χώρους και είναι εύκολο να καταστραφούν από κακόβουλους ανθρώπους. Εξ ου και παρακαλεί όλους να βοηθήσουν να παραμείνει το όργανο σε καλή κατάσταση, αποτρέποντας ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί, κακοήθεις πράξεις.

Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που καταγράφονται από την ιστοσελίδα https://waterlinedata.eu/ , όπου ανεβαίνουν και τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί η ομάδα. Τα δεδομένα ροής του ποταμού θα ανεβαίνουν στην πλατφόρμα μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίοι έλεγχοι της λειτουργίας των οργάνων.

Η ομάδα του ΔΠΘ δεν παραλείπει να ευχαριστεί πάντα «τους πολύτιμους συνεργάτες από τα Καιρικά Νέα Θράκης, για την τόσο εποικοδομητική σύμπραξη των δυνάμεών μας!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.