Σμηνη κουνουπιων στην παραλιακη ζωνη του Δημου Μαρωνειας Σαπων

Εν εξελίξει οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Αντιμέτωποι με μεγάλα σμήνη κουνουπιών έρχονται αγρότες της Ροδόπης όταν «εξορμούν» προς τα χωράφια τους το τελευταίο διάστημα. Γεγονός που καταγράφεται και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τους διαλόγους οι οποίοι αναπτύσσονται. Αντίστοιχες είναι και οι μαρτυρίες κατοίκων της παραθαλάσσιας ζώνης του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών όπως μας τις μετέφεραν στις αρχές της εβδομάδας, υπογραμμίζοντας πως και εντός των οικισμών η παρουσία κουνουπιών από τις πρώτες απογευματινές ώρες είναι έντονη.
 
Οι ψεκασμοί βέβαια από πλευράς των συνεργείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζονται πυρετωδώς σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το πρόγραμμα των ψεκασμών που δημοσιεύεται εβδομαδιαίως στη σελίδα της Περιφέρειας.
 
Σύμφωνα με αυτό οι κάτοικοι των οικισμών Ξυλαγανής, Ιμέρου, Προσκυνητών, Πλατανίτη, Προφήτη Ηλία, Άγιου Χαράλαμπου και Μαρώνειας, από όπου και προέρχεται η πλειοψηφία των μαρτυριών, θα κάνουν υπομονή μέχρι την προσεχή Πέμπτη 19 Απριλίου, όπου είναι η προγραμματισμένη επίσκεψη των συνεργείων ψεκασμού.
 
Να πούμε πως οι ψεκασμοί συνεχίζονται σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ροδόπης, εντός της Κομοτηνής αλλά κυρίως εκτός αυτής, ούτως ώστε η θερινή περίοδος που ξεκινά σε λίγο καιρό να βρει τους παραθεριστές δίχως το άγχος των κουνουπιών και φυσικά να διευκολύνει και το έργο των αγροτών. Μην ξεχνάμε ότι τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών για τις οποίες είναι διαβιβαστές, με την Ευρώπη φέτος να έχει τεθεί από νωρίς σε υγειονομική ετοιμότητα καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη αύξηση στα κρούσματα των ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου αλλά και η «Τσιγκουγκούνια»,  που μεταφέρονται από τα κουνούπια στους ανθρώπους.
 
Σε κάθε περίπτωση η πρόληψη είναι πάντα απαραίτητη αλλά και το καλύτερο μέρος προστασίας. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.