Σκωτσεζικο ντους με τα διοδια

Απαρατήρητα

Το θέατρο του παραλόγου φαίνεται να παίζεται αυτή την περίοδο με τα διόδια της Εγνατίας, μιας και κάθε μέρα, μας φέρνει και από ένα καινούριο «φασούλι».
 
Έτσι ενώ μόλις την Τετάρτη, με την κινητοποίηση να γίνεται στην Μέστη για την μη άρση του μέτρου της απαλλαγής από τα διόδια των κατοίκων, μαθεύτηκε πως όχι, το μέτρο θα συνεχίσει και το 2019.
 
Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση της βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νατάσσας Γκαρά, η υπουργική απόφαση που αφορά στην απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων από την καταβολή διοδίων εξακολουθεί να ισχύει και το 2019, και αναμένεται και η έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου.
 
Πολλοί πάντως ήταν αυτοί, ακόμα και στην συγκέντρωση, που εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την ανακοίνωση, περιμένοντας να δουν κάποιο έγγραφό για να βεβαιωθούν, και την Πέμπτη μας ήρθε ένα έγγραφο, απλά όχι αυτό που περιμέναμε.
 
Και αυτό γιατί στην Βουλή, υπενθυμίστηκε από τον κ. Αμοιρά η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Αύγουστο του 2018, με την οποία αυξάνονται τα διόδια σε όλο το μήκος της Εγνατίας.
 
Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με την απόφαση στον Ίασμο για 46,2 χλμ. η χρέωση θα διαμορφωθεί σε 2,31 ευρώ (από 1,90 σήμερα) ενώ στη Μέστη με 55,7 χλμ.η χρέωση θα διαμορφωθεί σε 2,78ευρώ (από 1,70ευρώ σήμερα)
 
Στο τέλος της ΚΥΑ όμως, η οποία προηγουμένως στις κατηγορίες που απαλλάσσονται (Πυροσβεστική, αστυνομία, οχήματα της Εγνατίας και ΑμεΑ) είχε προσθέσει τους ανέργους, τονίζεται πως κάθε απαλλαγή ή εξαίρεση καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 της αρχικής απόφασης (με την προσθήκη των ανέργων) καταργείταικαι παύει να ισχύει από την 01-01-2019.
 
Η απόφαση επάνω στην οποία υποτίθεται ότι το Υπουργείο Μεταφορών θα εκδώσει την διευκρινιστική εγκύκλιο, είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2017 και διορθωθεί τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, και αναφέρεται στην ΚΥΑ του Αυγούστου του 2018, η οποία καταργεί όλες τις προηγούμενες.
 
Εκτός και αν λοιπόν πέφτουμε νομικά έξω, είναι πολύ δύσκολο να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος για μια απόφαση, η οποία από 1-1-2019 θα σταματήσει να ισχύει, σύμφωνα με νεότερη απόφαση, την οποία έχει υπογράψει ο ίδιος Υπουργός.
 
Τώρα επειδή σε αυτή την χώρα τίποτα δεν είναι πλέον απίθανο, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να βγει ο Υπουργός και να πει πως απαλλάσσει τους κατοίκους για το 2019 με νέα απόφαση, γιατί ας μην ξεχνάμε πως έρχονται εκλογές.
 
Όσο για το σύστημα των αναλογικών διοδίων, το οποίο να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Σπίρτζης από την Κομοτηνή το Νοέμβριο του 2017 είχε διαβεβαιώσει πως θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του 2018 (έχει ακόμα δέκα μέρες να το φτιάξει) και το οποίο από το 2011 ολοκληρώνεται «σε ένα χρόνο» όπως μας έχουν πει πάρα πολλοί κυβερνητικοί διαφόρων κομμάτων, αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί, καλά το μαντέψατε, μέσα σε ένα χρόνο, εντός του 2019.
 
Τελικά λοιπόν δέκα μέρες πριν το νέο έτος, βρισκόμαστε σε μια αβέβαια κατάσταση, η οποία εν τέλει θα αποδειχθεί εις βάρος όλων και περισσότερο φυσικά εις βάρος των μόνιμων υποζυγίων, των πολιτών, που θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν το προνόμιο να φθείρουν λάστιχα και οχήματα στις λακκούβες της Εγνατίας Οδού. K.M.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.