Σημασια εχει ποιος τα προωθει, οχι ποιος τα ανακοινωνει

Την συμβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αλλαγή του τρόπου προσέγγισης στην κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στη χώρα μας, που κατέληξε στην πανηγυρική αναφορά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη στην ομιλία τους στην Ακρόπολη στην κατασκευή δικτύων Φυσικού Αερίου στην ΑΜΘ και τη Στερεά Ελλάδα αναδεικνύει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης.
 
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του θέλοντας να δείξει την έμφαση που δίνει η κυβέρνησή του στην ανάπτυξη υποδομών Φυσικού Αερίου, τόνισε πως δημοπρατούνται άμεσα, με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή τους το πρώτο 3μηνο του 2017, 4 σημαντικά ενεργειακά έργα στον κλάδο του φυσικού αερίου, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, για την κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και σε 6 πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
 
Όπως τονίζει ο κ. Αμοιρίδης, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης ήταν αυτός που από την ανάληψη της διοίκησης το 2014 είχε ανακινήσει το θέμα των δικτύων, που λίμναζε μετά τους άγονους διαγωνισμούς της ΔΕΠΑ για τη δημιουργία Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) το 2012 και το 2013 σε τρείς γεωγραφικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η ΑΜΘ.
 
Ο κ. Παυλίδης, τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης, συμφώνησε να δώσει και πόρους της ΠΑΜΘ για το σκοπό αυτό και έτσι άνοιξε ο δρόμος και προχώρησε και στις άλλες Περιφέρειες η συγκεκριμένη λύση, στην οποία συμφώνησε και η ΔΕΠΑ.
 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΔΕΠΑ, η περεταίρω αναβάθμιση της εσωτερικής αγοράς θα γίνει με τρείς τρόπους:
 
1. Επέκταση των δικτύων σε περιοχές που γειτνιάζουν με τον κεντρικό σύστημα μεταφοράς του φυσικού αερίου.
 
2. Μεταφορά, με βυτιοφόρα, συμπιεσμένου αερίου (CNG) σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν συμπιεστές και θα αναπτυχθούν μικρά τοπικά δίκτυα, στο βαθμό βεβαίως που οι καταναλώσεις επιτρέπουν τέτοιες επενδύσεις.
 
3. Με μεγαλύτερα έργα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) σε λιμάνια της χώρας, εγκατάστασης των σχετικών υποδομών και ανάπτυξη τοπικών δικτύων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.