Σε δυο αξονες το πορισμα της Διακομματικης συμφωνα με τον Γιωργο Κατρουγκαλο

Την έκπληξή του για την αντίδραση των τεσσάρων Μητροπολιτών στο θέμα εκλογής Μουφτή δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Σε δύο μήνες αναμένεται να είναι έτοιμο το πόρισμα της διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη και θα είναι πιθανότατα θα είναι «δι- αξονικό» σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες από την Αλεξανδρούπολη ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ενώ παρέθεσε συνέντευξη τύπου και σε τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδίου το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής αναμένεται ενός των επόμενων δύο μηνών ενώ θα έχει δύο άξονες, έναν αναπτυξιακό – οικονομικό και έναν θεσμικό, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι στα θεσμικά ζητήματα θα υπάρχει ομοφωνία, όμως δεν θα συμβεί το ίδιο και τα αναπτυξιακά – οικονομικά καθώς τα πολιτικά κόμματα που συναποτελούν τη Διακομματική Επιτροπή δεν αντιλαμβάνονται την αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης με τον ίδιο τρόπο.

Ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της όμως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του “Reportal.gr” σε σχέση με την πρόσφατη αντίδραση τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης ως προς τον τρόπο εκλογής Μουφτήδων, δήλωσε την έκπληξή του δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως  «δύο από τους Μητροπολίτες που συνυπογράφουν την επιστολή είχαν ζητήσει να με δουν μετά από τη συμμετοχή τους στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, τους είχα δείξει το πόρισμα στο οποίο κατέληγε μέχρις εκείνη τη στιγμή η συναίνεση στο εσωτερικό του προεδρείου– όπως σας είπα στα θεσμικά υπήρχε μία σύγκλιση- και δεν υπήρξε αυτή η έντονη αντίδραση που είδα στην επιστολή».

Ως προς τον τρόπο εκλογής Μουφτήδων ο κ. Κατρούγκαλος έκανε σαφές πως «ουδέποτε δεν προτείναμε σε αυτή την επιτροπή, στο πλαίσιο αυτής της σύγκλισης, άμεση εκλογή Μουφτή, όπως βλέπω να διακινείται» εξηγώντας πως « αυτό που είχαμε θέσει ως κοινό στόχο είναι η επιλογή του Μουφτή να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να έχει και την αποδοχή της μειονότητας».

«Αυτό είναι προφανές. Δεν μπορεί να έχουν ένα θρησκευτικό ηγέτη που να μην είναι της αποδοχής τους. Και γι’ αυτό είχαμε προτείνει την πρότασή του και τελική επιλογή από τον Υπουργό Παιδείας από ένα ευρύτερο σώμα, το οποίο και να μην ελέγχεται από κανέναν εξωτερικά – και καταλαβαίνετε τι λέω- και να έχει την αποδοχή της μειονότητας. Αυτή ήταν η πρόταση στην οποία υπήρχαν συγκλήσεις στην οποία είχαμε συμφωνήσει όπως σας είπα στο Προεδρείο (εν. της ΔΕ) και αυτό σε γενικό βαθμό αποτυπώνεται και στο πόρισμα της Επιτροπής» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.