Σ. Κραουνακης προς τους μαθητες του Μουσικου: «Η Τεχνη βρισκεται στον δρομο»

Αναδρομή στα λεγόμενα του καλλιτέχνη προς τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου της πόλης μας τον Ιανουάριο του 2012

Στους δρόμους της Κομοτηνής, βγήκαν χθες οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, διαμαρτυρόμενοι για τις υφιστάμενες συνθήκες εκπαίδευσης τους, τα γενικότερα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την δημόσια δωρεάν παιδεία αλλά και τα οξυμένα προβλήματα των Μουσικών Σχολείων.

Η πορεία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται από αντίστοιχες δομές στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων να διεκδικούν μεταξύ άλλων την πλήρη κάλυψη των ωρών διδασκαλίας μουσικών μαθημάτων, με τον διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών, την πιστοποίηση των μουσικών τους γνώσεων, την δωρεάν παροχή βιβλίων μουσικής παιδείας και αναλώσιμων μουσικών οργάνων, την δωρεάν σίτιση και μεταφοράς τους καθώς και την συντήρηση των υποδομών των σχολείων τους.

Πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για την Ελλάδα του 2016 και όμως δεν είναι, δεν ήταν και από ό,τι φαίνεται δεν θα είναι στο άμεσο μέλλον.

Με την ευκαιρία της διαμαρτυρίας αυτής, ο «ΠτΘ» ανέσυρε, το βίντεο της σύντομης ομιλίας που είχε κάνει στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, τον Ιανουάριο του 2012, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος τότε είχε επισημάνει στους μαθητές και τους λοιπούς παρευρισκομένους, τη δύναμη της τέχνης, έναντι της αδιαφορίας – ανικανότητας πολιτικών και κυβερνήσεων.

«Μην εμπιστεύεστε τα πολιτικά συστήματα, μην δείχνετε εμπιστοσύνη στις πηγές πληροφόρησης, είναι όλα στημένα. Είμαστε εγκλωβισμένοι στο παιχνίδι των διεθνών χρηματιστηρίων και οι εντελλόμενοι κομματικοί αρχηγοί, μηδενός εξαιρουμένου είναι πάλι στο ίδιο μοντέλο» είχε πει, τονίζοντας πως «η τέχνη είναι μεγάλο όπλο, ένα τραγούδι έχει τεράστια δύναμη, μπορεί να αλλάξει συνειδήσεις».

«Η τέχνη γίνεται στον δρόμο, γιατί ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει το αυτί του στην καρδιά του κόσμου» είχε πει. Συμβουλή που φαίνεται ότι υπό μία έννοια, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής ακολούθησαν χθες, προτάσσοντας κατά την πορεία το ίδιο τους το έργο, την τέχνη τους, με τα μουσικά τους όργανα ανά χείρας και τις φωνές τους, ως τα πιο δυνατά όπλα των διεκδικήσεών τους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.