Qui non proficit deficit, η Οποιος δεν προχωρα, παει προς τα πισω

Απαρατήρητα

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ αποτελεί τις τελευταίες ημέρες πομπό ποικίλων θετικών νέων, καθώς μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν οι εξελίξεις αρκετών ακαδημαϊκών. Ανάμεσά τους και ο λατινιστής κ. Ιωάννης Ντεληγιάννης, Αναπληρωτής πλέον Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας.

Για την εκπαιδευτική του ταυτότητα και την παρουσία του ως δασκάλου στην αίθουσα χαρακτηριστικά είναι όσα μας μεταφέρουν κάθε φορά οι φιλόλογοι πλέον συνεργάτες μας που τονίζουν ότι ακόμη και το πιο δυσνόητο λατινικό κείμενο, το καθιστούσε, με το δικό του μοναδικό και ευχάριστο τρόπο, προσιτό και κατανοητό απολύτως.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι σπουδές του όσο και η εκδοτική του συνεισφορά στον εμπλουτισμό των ελληνικών γραμμάτων με κριτικές, και άψογα σχολιασμένες, εκδόσεις κλασικών λατίνων συγγραφέων. Έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, απέκτησε Master of Arts in Classic στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου αλλά και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Για τις σπουδές του μάλιστα έχει λάβει ποικίλες υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Cambridge European Trust κ.ά. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι τα πολιτικά έργα του Κικέρωνα, η ιστορία και η πρόσληψη των κλασικών ελληνικών και λατινικών κειμένων στον Δυτικό Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, ιδίως λατινικές μεταφράσεις έργων της ελληνικής αλλά και η ελληνική και λατινική Παλαιογραφία – Κωδικολογία και Κριτική του κειμένου.

Όσον αφορά την εκδοτική συνδρομή του στην επιστημονική κοινότητα, ενδεικτικά, αναφέρουμε  το σύγγραμμά του με τίτλο «Μ. Τύλλιου Κικέρωνα, Περί πολιτείας», σε εισαγωγή, μετάφραση και σχολιασμό του ιδίου που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Καρδαμίτσα, αλλά και το έργο του «Μ. Τύλλιου Κικέρωνα, Περί Νόμων» που κυκλοφόρησε το 2017 από τις ίδιες εκδόσεις. Δυο κορυφαία έργα της λατινικής φιλολογίας, τα οποία πραγματικά απολαύσαμε μαθαίνοντας για τον σπουδαίο Κικέρωνα και τις ιδέες του περί πολιτείας και νόμων στην παρουσίασή τους στην Κομοτηνή. 

Ο κ. Ντεληγιάννης έχει αναλάβει ακόμη τη συνεπιμέλεια διαφόρων πρακτικών συνεδρίων, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, βιβλιοκρισίες, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, είναι μέλος επιστημονικών οργανισμών, όπως της International Association for Neo-Latin Studies, της Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας κ.ά., ενώ είναι καταγεγραμμένο το τρέξιμό του, λόγω συμμετοχής του ως μέλους στην Οργανωτική Επιτροπή ποικίλων Διεθνών Συνεδρίων και Colloquium του Τμήματος, μεταξύ των οποίων αξέχαστο μας έμεινε το Διεθνές Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή και Επιτίμου Διδάκτορος του ΤΕΦ/ΔΠΘ κ. Robert Maltby, στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2019 στην Κομοτηνή, και λίγο πριν μας τσακίσει ο κορωνοϊός. 

κ. Ντεληγιάννη,

Θερμά Συγχαρητήρια και πολλές «παρατηρητικές»,  από καρδιάς, ευχές

για αστείρευτη δημιουργικότητα, και κάθε καλό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.