Προστατευομενο ειδος αλιευθηκε στην Αλεξανδρουπολη

Αιχμές για παραπληροφόρηση και παράνομη αλίευση από την “isea”

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το Σαββατοκύριακο η είδηση της αλίευσης από το Δέλτα του Έβρου ενός είδους σαλαχιού βάρους 40 κιλών. Τα δημοσιεύματα ταυτοποιούσαν το είδος ως ρινόβατο, ωστόσο η περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων “isea” κάνει λόγο για περίπτωση παραπληροφόρησης, τονίζοντας επίσης πως πρόκειται για παράνομη αλίευση προστατευόμενων ειδών.

Όπως εξηγεί η οργάνωση, το είδος που αλιεύθηκε ήταν πλατυσέλαχο και όχι ρινόβατος, όπως λανθασμένα παρουσιαζόταν καθώς, «αν και ο ρινόβατος είναι επίσης προστατευόμενο είδος, δεν απαντάται στα νερά του Βορείου Αιγαίου».

Παράλληλα η isea ξεκαθαρίζει πως «για το πλατυσέλαχο και τα δύο είδη ρινόβατων, ρινόβατο και μαυρορινόβατο, που συναντώνται στην Ελλάδα ισχύουν αυστηρές απαγορεύσεις: Απαγορεύονται η στοχευμένη αλίευση, η εκφόρτωση, η  μεταφορά κι επίδειξη» τονίζοντας πως «δεν πρόκειται για “εντυπωσιακή ψάρια”, αλλά για είδη που απειλούνται με εξαφάνιση».

Όπως εξηγεί η οργάνωση, «η παραπληροφόρηση όχι μόνο αποπροσανατολίζει, αλλά και νομιμοποιεί πρακτικές που απειλούν σοβαρά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Αν το ζώο βρέθηκε ζωντανό, όφειλε να απελευθερωθεί άμεσα. Αν ήταν νεκρό, όφειλε να ειδοποιηθεί το Λιμενικό, ώστε να γίνει κατάσχεση κι αναφορά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.