Προσοχη στους ερανους – απατη, που εκμεταλλευονται τα φιλανθρωπα αισθηματα

Κρούσματα «ανορθόδοξων» πρακτικών και στην Κομοτηνή

Μια μορφή εξαπάτησης του κοινού, που η έκτασή της δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι ανακοινώσεις δύο καταξιωμένων για το έργο τους φιλανθρωπικές οργανώσεις, το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τα «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος». Στο στόχαστρό τους μπαίνει ο Σύλλογος «Αγώνας για το Παιδί», ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες, διενεργεί εράνους-απάτη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας ως «δόλωμα», για να αποσπάσει χρήματα από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας, τη σύνδεσή του με τις αναγνωρισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις.
 
Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση αυτή είναι ότι οι έρανοι πραγματοποιούνται με «ανορθόδοξες» για τα δεδομένα των συγκεκριμένων οργανώσεων πρακτικές, με τη μέθοδο «πόρτα- πόρτα» ή με την προσέγγιση πολιτών στο δρόμο, σε καφετέριες ή σε δημόσιους χώρους. Πρακτικές προσέγγισης αυτής της μορφής έχουν εντοπιστεί και στην Κομοτηνή, όπως μας πληροφορούν αναγνώστες μας, οι οποίοι δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους έναντι του κύρους των συγκεκριμένων εράνων. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που έχουν τη διάθεση να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους στο ανθρωπιστικό έργο οργανώσεων και συλλόγων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την ταυτότητα των αποδεκτών, ώστε η προσφορά τους να πιάνει πραγματικά τόπο.
 
Ακολουθούν οι ανακοινώσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού» και των «Παιδικών Χωριών SOS», μέσω των οποίων διαμηνύεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι οι έρανοι, που διενεργούνται στο όνομά τους, αποσκοπούν στην εξαπάτηση του κοινού και στην εκμετάλλευση των φιλάνθρωπων αισθημάτων του. 

Χαμόγελο του Παιδιού

«Το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε από υποστηρικτές του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, σχετικά με τους εράνους σε καφετέριες ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε η περίπτωση γυναικών οι οποίες ως πλανόδιες πωλήτριες περιοδικών του συλλόγου «Αγώνας για το Παιδί», εκδίδοντας διάτρητη απόδειξη εκδοτικού οίκου βιβλίων, πραγματοποιούν σχετικές πωλήσεις, αναφέροντας ότι μέρος των πωλήσεων αυτών θα διατεθεί στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Προκειμένου να καλυφθούν και νομικά, όπως αναφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού», έχουν προβεί, εν αγνοία του Οργανισμού, σε τραπεζική κατάθεση ποσού 200 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του Οργανισμού, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει το σύνολο του ποσού που έχουν εισπράξει πανελλαδικά, χρησιμοποιώντας «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
 
Ο Οργανισμός διαψεύδει κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμειξή του στη συγκεκριμένη ενέργεια και έχει προβεί στις ενδεδειγμένες νομικές πράξεις, μεταξύ των οποίων σε κατάθεση αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στον υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τονίζει δε, ότι δε βγαίνει ποτέ στο δρόμο, ούτε από πόρτα σε πόρτα για να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε πωλήσεις ή να κάνει έρανο. Οι χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση των σκοπών του, γίνονται μόνο με κατάθεση σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, στα γραφεία του ή στους χώρους του. Επισημαίνει ότι για κάθε δωρεά, ανεξαρτήτως ποσού, ή για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή, εκδίδεται νόμιμη διάτρητη απόδειξη με το λογότυπο του οργανισμού. Επιπλέον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιοποιείται το σύνολο των δράσεων του Οργανισμού καθώς και λεπτομερής οικονομικός απολογισμός του.
 
Τέλος, το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρακαλεί όλους τους πολίτες, τους φίλους του αλλά και οποιονδήποτε αντιληφθεί τέτοια περιστατικά, να επικοινωνήσει άμεσα τόσο με τις Αστυνομικές Αρχές, όσο και με τον Οργανισμό, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056».  

Παιδικά Χωριά SOS

«Τα «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» δηλώνουν ότι ουδέποτε έχουν εξουσιοδοτήσει ή έχουν σχέση με έναν έρανο, που πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα ο Σύλλογος «Αγώνας για το Παιδί».
 
Ο συγκεκριμένος Σύλλογος είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με νόμιμη έδρα, όπως φαίνεται στις αποδείξεις πώλησης που εκδίδει, την οδό Εγνατίας 30, στη Θεσσαλονίκη και προβάλλει προς τους συνανθρώπους μας ότι διενεργεί έρανο για τα Παιδικά Χωριά SOS, για τη Φλόγα, για το Χαμόγελο του Παιδιού και άλλους φορείς.
 
Το ύψος των χρημάτων που συγκεντρώνει ο Σύλλογος «Αγώνας για το Παιδί» δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ούτε και σε ποιους τα διανέμει.
 
Ο Σύλλογος αυτός έχει καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό μας 200,00 ευρώ, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι κάνει και στα άλλα Σωματεία, για να δικαιολογεί το σύνολο των ενεργειών του.
 
Καλούμε όλους τους συνανθρώπους μας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι μας, να μην ανταποκρίνονται σε εράνους που διενεργούν τρίτοι προς όφελος άλλων Σωματείων και Οργανώσεων που έχουν και αυτοτέλεια και νομική υπόσταση.
 
Ευχαριστούμε τους δωρητές και φίλους μας που μας ενημέρωσαν για τις ενέργειες αυτού του Συλλόγου και μας απέστειλαν και τις αδιάτρητες αποδείξεις, που εκδίδει και το έντυπο υλικό, με το οποίο προβάλλει τις ενέργειές του για να λάβουμε τα νόμιμα μέτρα εναντίον του για την προστασία μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.