Πρασινο φως για τα ζωα συντροφιας σε 120 αρχαιολογικους χωρους

Περισσότεροι από 110 χώροι θα αποκτήσουν επίσης κλωβούς

Το πράσινο φως στην είσοδο ζώων συντροφιάς σε αρχαιολογικούς χώρους έδωσε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Με τη γνωμοδότησή του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν επιτρέπει την είσοδο σε ζώα συντροφιάς σε αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί. Η είσοδος αφορά σε αναπεπταμένους αρχαιολογικούς χώρους που λόγω έκτασης δεν δημιουργείται πρόβλημα στην κίνηση των επισκεπτών. Βάσει της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθίστανται προσβάσιμοι για τα ζώα περισσότεροι από 120 αρχαιολογικοί χώροι. Επίσης, περισσότεροι από 110 χώροι θα αποκτήσουν κλωβούς στη είσοδό τους για την παραμονή των ζώων για όσο χρόνο οι συνοδοί τους θα περιηγούνται. Δεν θα επιτρέπεται στα ζώα συντροφιάς η πρόσβαση εντός των μνημείων, σε θέατρα, ναούς, θολωτούς τάφους, σε μνημεία ψηφιδωτά δάπεδα.

Επίσης σύμφωνα με την απόφαση, είναι απαραίτητο οι συνοδοί να είναι εφοδιασμένοι με λουράκι μήκους μέχρι 1 μ. ή να τα ζώα να φέρονται στην αγκαλιά του κτήτορα (μάρσιππο) ή να βρίσκονται εντός κλωβού μεταφοράς. Επιπλέον, κατά την είσοδό τους, θα ζητείται η επίδειξη βιβλιάριου υγείας και θα επιτρέπεται να εισέλθουν, εφόσον ο συνοδός τους φέρει μαζί του τα απαραίτητα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου από τυχόν περιττώματα του ζώου. 

Προφανώς με τους τετράποδους συντρόφους δεν έχουμε τίποτα, όμως μας προβληματίζει η αδιάφορη συμπεριφορά που επιδεικνύουν συχνά οι ιδιοκτήτες τους που ενώ σπεύδουν να υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία τα δικαιώματά τους, την ίδια ώρα εμφανίζονται εξαιρετικά αμελείς ή απαθείς ως προς τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτή της περισυλλογής των περιττωμάτων.

Η εν λόγω παρατήρηση σε συνδυασμό με την έλλειψη σε προσωπικό που παρατηρείται σε αρχαιολογικούς χώρους δεν μας κάνει να αισιοδοξούμε για την ορθή εφαρμογή της απόφασης.

Μακάρι να διαψευστούμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.