Ποτε ο απολογισμος για την πυρκαγια στο Παπικιο;

Δεν ακούσαμε τίποτα στην εκδήλωση για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου

Πραγματοποιήθηκε τελικά χθες, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου η αναβληθείσα λόγω κακοκαιρίας εκδήλωση για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου που έλαβε χώρα το Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και λοιπών πολιτικών προϊσταμένων όπως ο αρμόδιος Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης.

Μια εκδήλωση στην οποία μόνο διθυραμβικά για την αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού λόγια ακούστηκα, πως άλλωστε διαφορετικά, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «καλά νέα» μιας και η Ελλάδα μέτρησε μόλις 238.000 στρέμματα καμένης γης φέτος, παρά το γεγονός ότι είχαμε περισσότερες εστίες από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών. Και όλα αυτά την ώρα που όπως δήλωσε ο ίδιος η Ισπανία έχασε 2,5 εκατομμύρια και η Πορτογαλία λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πυρκαγιά της Δαδιάς υπογραμμίζοντας πως η Δαδιά ήταν αποδέκτης της πρωτοβουλίας Antinero, που προτεραιοποιήθηκε από την κυβέρνηση λόγω του γεγονότος ότι σε μία χώρα με εκατομμύρια στρέμματα δασών δεν μπορεί κανείς να παρέμβει σε όλη την έκταση της επικράτειας. Ωστόσο όπως τόνισε «κάτι που, όμως, έκανε την εξαιρετικά δύσκολη δουλειά των πυροσβεστών μας, όταν βρέθηκαν στη Δαδιά, λίγο πιο εύκολη».

Από την πλευρά του δε ο κ.Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην αλλαγή του δόγματος αντιπυρικής προστασίας με τον συνδυασμό πρόληψης και προετοιμασίας – ετοιμότητας μαζί με την άμεση επέμβαση, με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως «στο νέο δόγμα που εφαρμόστηκε η λέξη κλειδί ήταν συντονισμός».

Για την πυρκαγιά στο Παπίκιο όρος δεν ακούσαμε, είναι η αλήθεια, τίποτα, αλλά και πάλι παρόντες δεν ήμασταν, παρά αποδέκτες των σχετικών ομιλιών στις οποίες και δεν εντοπίσαμε αναφορά.  Όπως δεν εντοπίσαμε και τα βασικά στοιχεία του δόγματος του οποίου υπεραμύνθηκαν αμφότεροι οι προαναφερθέντες γιορτάζοντας την λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

Την ώρα μάλιστα που η πυρκαγιά στο Παπίκιο όρος έκαιγε για περισσότερες των 21 ημερών και ακόμα ενημέρωση για το συνολικό της αποτύπωμα δεν έχουμε λάβει, παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από την λήξη του συναγερμού.

Να υπενθυμίσουμε δε πως σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης ερωτηθείς σχετικά τόσο στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και σε συνεντεύξεις του είχε προαναγγείλει απολογισμό των όσων έγιναν, προφανώς και των αιτιών, στο «μέτωπο» του Παπικίου, για τον οποίο βέβαια ουδέν νεώτερο.

Θα είχε πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τα παραπάνω κατατεθειμένα στον δημόσιο λόγο, ώστε να δούμε πέραν των δηλώσεων ποια από αυτά όντως υλοποιήθηκαν στο Παπίκιο και ποια παρέμειναν απλά λόγια του αέρα. Και όχι τίποτα «φυσούσε» τις ημέρες εκείνες αρκετά!

Αναμένουμε!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.