Πονταραμε παλι σε κουτσο αλογο;

Ενεργότερο ρόλο θα αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στη σύνοδο των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου ο προέδρός του Μάρτιν Σουλτς.
 
Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπρόσωπος της Κομισιόν στο Eurogroup θα ενημερώνει, τακτικά, πλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για όλες τις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος, καθώς επίσης, ότι αναμένεται -την ερχόμενη εβδομάδα- η οριστικοποίηση των όρων εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του προγράμματος.
 
Πολλοί χαρακτηρίζουν αυτή την εξέλιξη ως θετική, αφού το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θωρείται ως το δημοκρατικότερο όργανο της ΕΕ και έτσι θα έχουν την ευκαιρία να ακουστούν από «επίσημο βήμα» οι αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης που αντιδρούν στις πολιτικές λιτότητες. Οι φωνές αυτές μάλιστα στο ευρωκοινοβούλιο δεν είναι λίγες και εκεί ποντάρει και ο Αλέξης Τσίπρας. «Όταν δεν μπορείς να βρεις συμμάχους πρέπει να τους δημιουργείς» λέει ένα ρητό και μάλλον αυτή την τακτική αποφάσισε να ακολουθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, που πολλάκις εξέφρασε αυτή την επιθυμία.
 
Μια τέτοια τακτική όμως είναι ριψοκίνδυνη καθώς βάζει ένα νέο «παίκτη» -έστω και light- στην επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος και δεύτερον γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως –κατά κανόνα- την πλειοψηφία των εδρών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κερδίζουν πάντα τα κυβερνώντα κόμματα των κρατών μελών της ΕΕ, όπερ σημαίνει πως οι συσχετισμοί παραμένουν ίδιοι με αυτούς των Συνόδων Κορυφής.
 
Επομένως πάλι, θαρρώ, πως ποντάραμε στο κουτσό άλογο… Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.