Πολυλειτουργικο το παρκο της Αγιας Παρασκευης

Απαρατήρητα

Ζώντας στις παρυφές του είναι λογικό να βιώνουμε το πάρκο της Αγίας Παρασκευής στις καλές και στις κακές του στιγμές. Αυτές της μεγάλης μοναξιάς του τον βαρύ χειμώνα, όταν αφηνόταν στην τύχη του τις παρελθούσες προ covid-19 χρονιές, και αυτές —είτε χειμώνα, είτε φθινόπωρο, είτε καλοκαίρι, είτε άνοιξη—  δυο τελευταίες χρονιές του 1920 και την ενεστώσα του 2021 με covid-19. Αυτές που μετέτρεψαν το πάρκο της Αγίας Παρασκευής σε πολλαπλής λειτουργικότητας καταφύγιο χειμώνα και άνοιξη.

Χωρίς μαγικά έτσι το πάρκο κι αυτόν τον χειμώνα ήταν θέσει πνεύμονας της πόλης και η μόνη διέξοδος αστικής διαφυγής παρότι ό,τι αντικρίζει σήμερα κάποιος είναι  περισσότερο  κομμένους κορμούς και ελάχιστα πλέον δέντρα.

Εντούτοις το πάρκο της Αγίας Παρασκευής αποδεικνύεται πρώτο παντού. Στις ευδίες έτσι εκτός από τις γνωστές του χρήσεις, τις συνεπαγόμενες για γονείς και παιδιά λόγω παιδικής χαράς και τους κατόχους κατοικιδίων για τη βόλτα τους, πολύ ξαφνιαστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι το πάρκο έγινε και χώρος παράδοσης delivery για τους νέους που το επισκέπτονται, και όχι μόνον.

Αφού τα πρωϊνά τα παγκάκια του λειτουργούν ως χώροι πολλαπλού υπαίθριου καφενείου. Κάθε παγκάκι φιλοξενεί έτσι και μια παρέα που απολαμβάνει τον πρωϊνό της καφέ με μάσκες και συζήτηση με ή χωρίς τσιγάρα.

Στον ήλιο θέση παίρνουν και οι μαμάδες με τα μωρά στα καρότσια που συζητούν με τις φίλες τους, εκτός των συνήθως παροικούντων στο πάρκο, των νεολαίων, οι οποίοι και κατοικοεδρεύουν σε οποιαδήποτε γωνιά του μπορεί κάποιος να φανταστεί.

Χαρακτηριστικό επ’ αυτών είναι ότι οι κάδοι απορριμμάτων του κάθε βράδυ είναι ξέχειλοι από απορρίμματα και τον τελευταίο καιρό, ίσως και από απελπισία των αναλαβόντων την καθαριότητά του, δίπλα σε κάθε κάδο υπάρχει μία ακόμη σακούλα απορριμμάτων, μήπως και…

Φυσικά ρόλο για τα καλά βραδινά «σκασιαρχεία» προς το πάρκο παίζει πλέον και ο καλύτερος φωτισμός του, που έχει συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση του φόβου, αλλά τι ωραία θα ήταν αυτό το πάρκο να είχε και λίγο περισσότερο πράσινο αλλά και κανένα λουλούδι. Στα τελευταία είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη που ως παλιός των ημερών αυτομάτως στο νου γυρίζουν εκείνες οι εποχές με τις μεγάλες κεραμικές γλάστρες που σκόρπιζαν χρώματα και αρώματα… Τώρα πια πολύ πολύ πολύ ξεραϊλα, κι αφροντισιά γενική, με το πράσινο μόλις να διασώζεται… Εντούτοις το πάρκο της Αγίας Παρασκευής, το Δημοτικό πάρκο, παραμένει η μόνη αστική διέξοδος, ένας πραγματικά πολυλειτουργικός χώρος δημόσιας χρήσης, ευέλικτος και στις αναπροσαρμογές…Τ.Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.