Πολιτικος πολιτισμος η πολιτικη απαθεια;

Χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις η φετινή προεκλογική διαδικασία

Είναι αλήθεια πως οι φετινή προεκλογική διαδικασία, πέρασε, πέρα κάποιων εξαιρέσεων, χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές εξάρσεις, και με τις προεκλογικές εκστρατείες σε επίπεδο υποψηφίων, να μην υπερβαίνουν κάποια «μπηχτές» εκατέρωθεν, και σίγουρά όχι τα εσκαμμένα τουλάχιστον σε διαπροσωπικό επίπεδο.

Μήπως οι Έλληνες αποκτήσαμε πολιτικό πολιτισμό; Πολύ αμφιβάλλουμε, μιας και η έλλειψη των μεγάλων παθών, όπως και ή έλλειψη μεγάλων συγκεντρώσεων, πολύ φοβόμαστε πως οφείλεται στην έλλειψη ενθουσιασμού και όχι τόσο γιατί ξαφνικά αποφασίσαμε να γίνουμε ευρωπαίοι.

Άλλωστε μια ματιά στα έγκατα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να δείξει πως η τοξικότητα ζει και βασιλεύει, έχει μεταφερθεί όμως πίσω από κυρίως ανώνυμους μαχητές του διαδικτύου, που πίσω από την ασφάλεια του πληκτρολογίου μπορούν να επιτεθούν σε όποιον θέλουν και όσο θέλουν.

Αυτό που παρατηρούμε όμως είναι πως τα περισσότερα κόμματα δεν φαίνεται να θέλουν να ενεργοποιήσουν το εκλογικό κοινό, αλλά το προτιμούν «καναλαρισμένο» και ασφαλές, παρά να ρισκάρουν και να κινδυνεύσουν να χύσουν την καρδάρα με το γάλα, μια νοοτροπία που έχει περάσει και στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Αυτός είναι ο λόγος φυσικά που πολλοί ψηφοφόροι αποστρέφονται την πολιτική. Το χειρότερο όμως είναι ότι έτσι η εκλογική διαδικασία εκφυλίζεται σε ανταγωνισμό για την διεκδίκηση των ψήφων συγκεκριμένων εκλογικών ομάδων, που αποκτούν δυσανάλογο βάρος στις αποφάσεις για τη χώρα, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα καλό για τη δημοκρατία.

Ούτε θα πρέπει να περιμένουμε «χαρισματικούς» ηγέτες που θα συνεπάρουν τα πλήθη, αφενός γιατί η τριβή της καθημερινότητας είναι πολύ μεγαλύτερη, αφετέρου γιατί υπάρχει κίνδυνος ο «χαρισματικός» στο μπαλκόνι, να αποδειχτεί κενός περιεχομένου όταν καταλάβει τη θέση.

Τι πρέπει να γίνει; Για να είμαστε ειλικρινείς ούτε εμείς γνωρίζουμε, αν ήταν εύκολο η λύση θα είχε βρεθεί προ πολλού, από ανθρώπους πολύ πιο ικανούς από εμάς. Αυτό που θα πούμε, και δεν θα κουραστούμε να το λέμε, είναι όσοι μπορούν να πάνε να ψηφίσουν. Έχουν γίνει πολλές θυσίες, για πάρα πολλά χρόνια, για να μπορούμε να κάνουμε κάτι το αυτονόητο σήμερα, να ψηφίζουμε, για να το πετάξουμε στην άκρη του δρόμου. Γιατί τότε δυστυχώς, όχι μόνο απαξιώνουμε τους αγώνες του παρελθόντος, αλλά και βάζουμε βόμβα στα θεμέλια του μέλλοντος. Και ανοίγουμε την πόρτα σε αυτούς που θα επικαλούνται «το λαό», για να προωθήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες στο όνομά του, αλλά στην πραγματικότητα ερήμην αυτού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.