Ποιος εχει τα προσωπικα σας δεδομενα;

Απαρατήρητα

Προσωπικά δεδομένα 617.722 ελληνικών λογαριασμών περιλαμβάνονται στην τελευταία μεγάλη διαρροή του Facebook, κάτι το οποίο όμως παραδόξως, κρίνοντας από τις αντιδράσεις παλιότερα ακόμα και στην υποψία παραβίασης προσωπικών δεδομένων, δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους χρήστες.

Μάλιστα η σχετική λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα, περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα 533 εκατ. χρηστών του Facebook από 106 χώρες και περιέχει κατά βάση ονοματεπώνυμα, ημερομηνίες γενεθλίων, email και αριθμούς κινητών τηλεφώνων, που θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλες ενέργειες, όπως σε απόπειρες αλίευσης κωδικών μέσω της αποστολής παραπλανητικών μηνυμάτων.

Και ενώ δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής πάντως κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι πέρα από αυτά τα δεδομένα συλλέχθηκαν με κάποιον τρόπο κωδικοί πρόσβασης, φωτογραφίες ή συνομιλίες, ή κάποιο άλλο υλικό των χρηστών, το θέμα αυτής της παραβίασης (που ξέρουμε) δεν φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ίδιο το facebook, το οποίο έβγαλε την υποχρέωση με μια ανακοίνωση ότι το κενό ασφαλείας έχει καλυφθεί, ενώ δεν φαίνεται να έχει κάποια πρόθεση να ενημερώσει τους χρήστες που έχουν πληγεί.

Η εξέλιξη αυτή όμως επαναφέρει στην επικαιρότητα, αν και δεν θα έπρεπε να φεύγει ποτέ από αυτή, το πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τα δεδομένα μας, και πού τα εμπιστευόμαστε. Γιατί στην πραγματικότητα είμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε κομμάτι της ψηφιακής ζωής μας, και ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την laisse faire προσέγγιση που έχουμε τόσο στο τι αναρτούμε στο διαδίκτυο γενικότερα, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ειδικότερα.

Γιατί θεωρούμε πως αν δεν ήταν από την αρχή κατανοητό, μάλλον θα πρέπει να έχει γίνει στον καθένα πλέον, μετά από επανειλημμένα σκάνδαλα διαρροών, πως οι ίδιες οι εταιρείες, δεν έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα, ούτε ως δεύτερη ή τρίτη, που θα καταλήξουν αυτά τα δεδομένα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.