Ποιοι θα κληρονομησουν τους τοπικους μηχανισμους στο ΣΥΡΙΖΑ;

Οι φυγόκεντρες δυνάμεις υπήρχαν ακόμα πριν την αποχώρηση από την προεδρία του Α. Τσίπρα

Η διάλυση σε δόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον κινδυνεύει να μείνει τρίτο κόμμα στη βουλή, δεν είναι έκπληξη, μιας και οι φυγόκεντρες δυνάμεις στο κόμμα υπήρχαν ακόμα πριν την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία, και μόνο επιταχύνθηκαν μετά την εκλογή Κασσελάκη, με τις κινήσεις του νέου Προέδρου να αποτελούν θρυαλλίδα για τις αποχωρήσεις, οι οποίες συνεχίζονται.

Με τους αποχωρήσαντες να μπορούν πλέον να σχηματίσουν Κοινοβουλευτική ομάδα, μάλλον θα μπορούν να έχουν παρεμβατικότητα στη βουλή, όμως ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στις τοπικές κοινωνίες; Πώς οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τα στελέχη, θα κινηθούν την επόμενη ημέρα;

Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν κληρονομηθεί από τον πάλαι ποτέ Συνασπισμό, αποτέλεσαν σημαντικό στοιχείο, τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, για να μπορέσει το κόμμα να ξεχωρίσει από την πληθώρα αντιμνημονιακών φωνών που υπήρχαν εκείνα τα χρόνια, και σε αυτούς στηρίχθηκε και τις εποχές της κυβέρνησης.

Κάθε διάσπαση όμως, πλήττει αυτές τις δομές σημαντικά, όπως έγινε και το 2015, μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και της αποχώρησης των στελεχών που δημιούργησαν στη συνέχεια τη ΛΑΕ.

Σε εκείνη τη διάσπαση μάλιστα, όπως φαίνεται να γίνεται και σε αυτή, είχαμε μαζικές αποχωρήσεις από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που από τη φύση του δημιουργεί προβλήματα στη συνέχεια του κόμματος.

Στην Ροδόπη, και φανταζόμαστε και σε άλλες περιοχές, ήδη ξεκινούν προσπάθειες ανασυγκρότησης των δομών, που θα πληγούν ακόμα περισσότερο από την έλλειψη, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, βουλευτή στην περιοχή μετά την αποχώρηση του κ. Οζγκιούρ Φερχάτ.

Από την άλλη βέβαια, οι διασπασθέντες, ακόμα δεν φαίνεται να έχουν συγκροτηθεί κεντρικά, πόσο μάλλον τοπικά, αφήνοντας κενό στον «παλαιό» ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει. Κατά πόσο αυτό μπορεί να συμβεί, δεν γνωρίζουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.