Ποιοι ειναι οι Παναγιωτης και Ελλη που τους καναμε και οδο;

Μέρος δεύτερο

Προ ημερών σε σχόλιο της εφημερίδας μας, είχαμε αναφερθεί στη σημασία της ονοματοδοσίας των οδών, αλλά και, από τη στιγμή που έχουμε παραιτηθεί στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε, τουλάχιστον να μην κατακρεουργούμε τα ονόματά τους.
 
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέραμε την οδό Παναγιώτη Ελή, όπου στο Δημόσιο λόγο έχουν επικρατήσει λανθασμένα το Παναγιώτη-Έλλη ή Παναγιώτη Έλλης.
 
Το κείμενο συνόδευε φωτογραφία της πινακίδας της οδού, όπου τουλάχιστον ήταν παρήγορο ότι επίσημα το όνομα του συντοπίτη μας αναγραφόταν σωστά, όμως ο διαδικτυακός διάλογος που ξεκίνησε, φαίνεται ότι έφερε απρόσμενα αποτελέσματα, μιας και όπως ανέφερε ένας εκ των αετομάτηδων αναγνωστών μας, η πινακίδα από την άλλη πλευρά, είναι γραμμένη λάθος.
 

Και όντως, το όνομα είναι γραμμένο Παναγιώτη Ελλή, κάτι που μας κάνει να υποψιαζόμαστε πως το όνομα ήταν γραμμένο και στις δύο πλευρές έτσι, και απλά στη μία κάποιος το είδε, γκρίνιαξε στο Δήμο και την άλλαξαν, αλλά μόνο από εκείνη την πλευρά.
 
Ας ελπίσουμε ότι αφενός όλη αυτή η συζήτηση θα οδηγήσει τουλάχιστον στην διόρθωση της πινακίδας, όμως αναδεικνύεται μέσα από αυτή και μια σημαντική έλλειψη: ακόμα και όταν τους γράφουμε σωστά, δεν γνωρίζουμε τους ανθρώπους στους οποίους είναι αφιερωμένοι οι οδοί, ούτε επιθυμούμε να βοηθήσουμε, τουλάχιστον τις επόμενες γενιές να τους μάθουν.
 
Και ειλικρινά, αν είναι να διορθωθεί η πινακίδα, αλλά οι πράξεις του Παναγιώτη Ελή να παραμείνουν στην αφάνεια, καλύτερα ας την αφήσουμε όπως είναι. Έτσι θα μπορούμε να συζητάμε κάθε μερικά χρόνια για αυτόν, με αφορμή τη λάθος πινακίδα, και τουλάχιστον η μνήμη του να μένει ζωντανή… Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.