Ποιο «Αντωνης Τριτσης»;

Το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε προσδοκίες με το πρόγραμμα και τώρα συμπεριφέρεται σαν να μην έχει ακούσει για αυτό

Ακόμα ένα έργο του Δήμου Κομοτηνής, για την βελτίωση της προσβασιμότητας,  εντάχθηκε πρόσφατα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου ταμείου, το οποίο, μαζί με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αποδεικνύονται οι «σωτήρες» της χρηματοδότησης έργων στους Δήμους, μιας και η χρηματοδότηση με πόρους από την κρατική χρηματοδότηση παραμένει ένα πολύ καλό αστείο, όπως εδώ και 12 χρόνια, ενώ άλλα χρηματοδοτικά μέσα σιγά σιγά κλείνουν.

Και κανένα δεν φαίνεται πιο κλειστό από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το οποίο είχε εισαχθεί με πολλές τυμπανοκρουσίες, με τις προσδοκίες να «ψαλιδίζονται» λόγω πλαφόν αρχικά, και στη συνέχεια να ακούμε για έργα, και έργα να μην βλέπουμε.

Η τελευταία ένταξη έργου στο πρόγραμμα έγινε τον Απρίλιο, και εδώ και ενάμιση μήνες βλέπουμε να τηρείται σιγή ιχθύος για το ζήτημα, με πολλά από τα έργα που κατευθύνονταν για το πρόγραμμα, να έχουν μετακινηθεί σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, από όπου θα προσπαθήσουν να αντλήσουν πόρους, και σε πολλές περιπτώσεις τα καταφέρνουν.

Το ζήτημα είναι πως το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε προσδοκίες με το Αντώνης Τρίτσης, και τώρα συμπεριφέρεται σαν να μην έχει ακούσει για αυτό, περιμένοντας ίσως πως τα εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης (το νέο ΕΣΠΑ αργεί να ξεκινήσει κανονικά) θα κάνουν όλους τους εμπλεκόμενους να ξεχάσουν για αυτό.

Φυσικά όλη αυτή η ιστορία δείχνει το πρόβλημα που γιγαντώθηκε τα χρόνια της κρίσης, όταν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις στέρεψαν: το κυνήγι των προγραμμάτων, ως μοναδικό τρόπο για να μπορέσουν οι διοικήσεις να επιδείξουν έργο, με φετίχ την απορρόφηση της χρηματοδότησης, με την χρηστικότητα των έργων να περνά σε δεύτερη μοίρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Έτσι όμως καταλήγουμε με ασύνδετες παρεμβάσεις, για τις οποίες πρέπει να ελπίζουμε σε άλλο πρόγραμμα, το οποίο θα βολεύει, για να τις ενώσουμε, αλλά και στο «ψαλίδισμα» των προτάσεων, ώστε να χωρέσουν στο πλαίσιο που καθορίζουν οι κατά καιρούς προσκλήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.