Ποδαρικο με ανατιμησεις σε βασικα προιοντα το 2022

Ρεπορτάζ κάνουν λόγο ακόμα και για αυξήσεις της τάξεως του 20% σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Ποδαρικό με νέες αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα ακόμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να κάνει το νέο έτος.

Είναι χαρακτηριστικά τα σχετικά ρεπορτάζ τα οποία κάνουν λόγο ακόμα και για αυξήσεις της τάξεως του 20% σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, λόγω φυσικά της ανόδους του ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Να υπενθυμίσουμε βεβαίως, αν και ο καθένας και η καθεμία από εμάς το έχουμε δει στην τσέπη μας, ότι εντός του 2021 είχαμε τιμές που «απογειώθηκαν» σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το αλεύρι, οι πατάτες, ο καφές κ.ο.κ. γεγονός ωστόσο που αναμένεται να συνεχιστεί…προς τα πάνω και όχι μόνο στα προαναφερθέντα.

Ήδη το μπαράζ ανατιμήσεων βρίσκεται εν εξελίξει με τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν ανατιμημένα τιμολόγια.

Και αν η πλειοψηφία μικρών αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων μέχρι στιγμής καταφέρνει να «απορροφά» την αύξηση αυτή ούτως ώστε να μην μετακυλίσει στους καταναλωτές, τα περιθώρια όπως μας λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τους στενεύουν.

Να υπενθυμίσουμε το προ ολίγων μηνών σχόλιο του προέδρου της ΟΕΒΕΣ Ανέστη Βαφειάδη στο «Ράδιο Παρατηρητής» ότι οι αυξήσεις θα μετακυλήσουν στους πελάτες της εστίασης εντός του Δεκέμβρη, γεγονός που μέχρι στιγμής δεν έγινε αλλά θεωρείται σχεδόν μονόδρομος από τη νέα χρονιά.

Αυτό που καθίσταται σχεδόν δεδομένο πάντως από τις πρώτες μάλιστα ημέρες του 2022 είναι το ότι θα πληρώνουμε τον καφέ και ό,τι άλλο παραγγέλνουμε πακέτο, είτε το παίρνουμε από το κατάστημα είτε μας το φέρνουν, ακριβότερα.

Και αυτό διότι το 2022 είναι και το έτος επιβολής της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος σε take away και delivery για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, τα οποία, όπως αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα «διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά».

Η εν λόγω απόφαση της ΑΑΔΕ η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ υπογραμμίζει πως «η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά».

Σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020, το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος έχει οριστεί στα 0,05 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο συνεπάγεται με αύξηση στη τιμή του καφέ σε κυπελλάκι με καπάκι της τάξεως των 0,10 ευρώ. Να σημειώσουμε δε ότι η εισφορά δεν αφορά μόνο στον καφέ on the go αλλά και σε κάθε είδους δοχείο – κουτί εντός του οποίου τοποθετούνται τρόφιμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.