Πλημμυρες… μιας αλλης εποχης

Οι καταστροφικές καταιγίδες των προηγούμενων ημερών, που έπληξαν βαρύτατα την περιοχή μας, δεν θα μπορούσαν να μην ανακαλέσουν στη μνήμη μας μία άλλη εποχή, μία άλλη –όχι φυσικά σε τέτοιο μέγεθος– φυσική καταστροφή, την πλημμύρα του ποταμού Μπουκλουτζά το 1960.

Ο ποταμός της Κομοτηνής, που τώρα σιωπηλά διέρχεται υπογείως της πόλης, μπορεί με τις συχνές βροχοπτώσεις να είχε μεγάλες αυξομειώσεις στη στάθμη του, ωστόσο, μία δυνατή βροχόπτωση τη δεκαετία του ’60 έμελλε να αποβεί καταστροφική για την πόλη. Οι δρόμοι χάθηκαν, καταστήματα καθώς και οικίες πλημμύρισαν και μία ανυπολόγιστη καταστροφή συνετελέσθη, όμως παρόλες τις δυσχέρειες βρήκε ενωμένους τους Κομοτηναίους.

Όπως αποτυπώνεται και στο βιβλίο [1] του Σάββα Κουτλογεωργίου, όλοι μαζί οι κάτοικοι συνέδραμαν ο κάθε ένας με τον τρόπο του για τη γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα. Ωστόσο,  πολλοί «χρυσώθηκαν» από αυτήν την καταστροφή. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο βιβλίο: «Οι προσπάθειες αποκατάστασης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του ’60 έμειναν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη των κατοίκων. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν εξαιτίας της καταστροφής, τις οποίες κάποιοι Κομοτηναίοι έλαβαν, αποτέλεσαν αφορμή ο Μπουκλουτζάς να αποκτήσει και το προσωνύμιο “Χρυσοπόταμος”».

«Ο Χρυσοπόταμος»

Η πλημμύρα του 1960 εκτός των καταστροφών αποτέλεσε και πεδίο χιούμορ για ορισμένους κατοίκους. Απτή απόδειξη το παρακάτω απόσπασμα από το Λεύκωμα του κ. Κουτλογεωργίου: «Στη μνήμη των πλημμυρών του 1960 τρεις συνέταιροι κουρείς, οι Στέλιος Κολλάρος, Ορέστης Καραγεωργίου και Φώτης Οικονόμου χαρακτήρισαν ειρωνικά τον ποταμό Μπουκλουτζά “Xρυσοπόταμο”, διότι αρκετοί Κομοτηναίοι “εχρυσώθησαν” από τις αποζημιώσεις που έλαβαν. Έτσι, τοποθέτησαν στο κουρείο τους την εξής ταμπέλα: “Κουρείον, ο Χρυσοπόταμος”» 



[1] Σάββας Κουτλογεωργίου, «Κομοτηνή του παρελθόντος – Φωτογραφικό οδοιπορικό (1920 έως σήμερα)», Δήμος Κομοτηνής – ΔΕΠΑΚ, Κομοτηνή 2006

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.