«Πισωπλατη μαχαιρια» απο τον Μπορισοφ;

Περί των δηλώσεων του Βούλγαρου Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ.
 
«Όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία. Όλοι ανέφεραν ότι η συμφωνία (για τους μετανάστες) θα έπρεπε να συνεχιστεί και ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μία πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση. Κανείς δεν μιλά πλέον για κυρώσεις και για εμπάργκο όπλων – το αντίθετο. Όταν υπάρχουν κυρώσεις, τότε η Τουρκία στρέφεται προς τη Ρωσία για να εξοπλιστεί, δεν σταματά. Είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Τους υποστηρίζουμε μεν με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία διαδραματίζει σήμερα ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή» φέρεται να είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν τη στάση του ως «πισώπλατη μαχαιριά» στην Ελλάδα.
 
Ξεχνούν όμως η Βουλγαρία έχει αναγνωρισμένη Τουρκική μειονότητα που εκπροσωπείται μάλιστα στο βουλγαρικό κοινοβούλιο από τα αντίστοιχα κόμματα, τα οποία και παίζουν συνήθως κεφαλαιώδη ρόλο, στον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στη γειτονική χώρα μετά τον εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος. Οπότε οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού θα πρέπει, θαρρούμε, να ερμηνευτούν με αυτό το πρίσμα, στο πλαίσιο διατήρησης εσωτερικών και εξωτερικών ισορροπιών. Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.