Περπατωντας επι τα ιχνη των γιορτων του θερους

Απαρατήρητα

Ι. Ο Άγιος Φανούριος της Σάλπης και των Προσκυνητών 

Γιόρταζε πριν λίγες ημέρες ο Άγιος Φανούριος, ο άγιος που «φανερώνει» και τιμούν απανταχού οι Ροδοπίτες.  Η γιορτή του όμως και η συνήθεια να τον τιμούν οι νοικοκυρές με τις φανουρόπιτες δεν έλαβε χώρα μόνον στην Κομοτηνή, όπως χρόνια τώρα συμβαίνει στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Τον Άγιο Φανούριο τίμησαν με μεγαλοπρέπεια και η Σάλπη και οι Προσκυνητές.  


Από αυτά τα όμορφα γιορτάσια μέσω των οποίων οι άνθρωποι  προσπαθούν να ανοίξουν σκάλα προς τον ουρανό, όπως κάθε χρονιά έτσι κι εφέτος, είχαμε, μέσω των αφιερωμάτων, που αναρτήθηκαν στο fb,  τη δυνατότητα να θαυμάσουμε την όμορφη εικονογραφία που υπάρχει στις εκκλησιές της Ροδόπης.
 
Τις ταπεινές αλλά όμορφες εικόνες, γεμάτες ζεστασιά και γήινη σχεδόν καλοσύνη, όπως οι εικόνες από τον Άγιο Φανούριο Σάλπης, που αντλήσαμε  από τον λογαριασμό της Μαρίας Νικολάου στο fb, αλλά και τον Άγιο Φανούριο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Προσκυνητών από το fb του Πάνου Παρασκελίδη. 

ΙΙ. Ο Τίμιος Πρόδρομος της Μαρώνειας, του Ιάσμου και της… Ξάνθης

Στο ίδιο πλαίσιο μάθαμε και για τα γιορτάσια της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στη Μαρώνεια και τον Ίασμο, με την Ξάνθη να τον έχει επιλέξει ως πολιούχο της.


Από τις δυο τοπικές γιορτές, μία μόνον  φωτογραφία  από την περιφορά της εικόνας στον Ίασμο, από το fb του Συλλόγου, και η δεύτερη μια εξαιρετική απεικόνιση του Προδρόμου από εκκλησιά του στο Κρανίδι.
 
Και του Χρόνου. Ν.Τ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.