Περισσοτεροι γεωργοι, λιγοτερες δασικες πυρκαγιες

Της Έκδοσης

Διαβάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα την συνέντευξη του  Γ. Γκολντάμερ, επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών, στην Deutsche Welle, δια μέσου της ηλεκτρονικής σελίδας του Βήματος.

Μεταξύ άλλον ο Γερμανός καθηγητής αναφέρθηκε στην σύνδεση της γεωργίας και της εκδήλωσης των πυρκαγιών υποστηρίζοντας πως η εντατική καλλιέργεια μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών και φυσικά το αντίθετο, ήτοι η εγκατάλειψη της εντατικής χρήσης της γης ενισχύει το φαινόμενο των εκτάσεων, γεμάτων χόρτων, θάμνων, δέντρων κτλ. που «ευνοούν» την εκδήλωση τους.


Δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά πως «Στα Βαλκάνια, την Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιταλία, η πυροσβεστική και οι κάτοικοι μάχονται με τις πυρκαγιές σε πολλά μέρη, ωστόσο συχνά μάταια. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση τροφοδοτούνται από τους καύσωνες, την ακραία ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους. Στην περιοχή της Μεσογείου, το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά σε πολλά μέρη ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης φυγής από την ύπαιθρο με μοιραίες συνέπειες. Η αστυφιλία συνεχίζεται ακάθεκτη. Η νέα γενιά μετακομίζει στις πόλεις για να βρει δουλειά και καλύτερη ποιότητα ζωής εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η παραδοσιακά πολύ εντατική χρήση της γης θα πάψει να υπάρχει εκεί. Στη γη που δεν καλλιεργείται, σταδιακά εμφανίζονται αγριόχορτα, θάμνοι, μεμονωμένα δέντρα και τέλος δάση, τα οποία παρέχουν στη φωτιά περισσότερη τροφή από τις εντατικά καλλιεργούμενες γεωργικές περιοχές ή βοσκότοπους. Εάν κάποιος θέλει να κάνει κάτι ενάντια στον κίνδυνο αύξησης των πυρκαγιών στη νότια Ευρώπη, θα πρέπει να εστιάσει, στα μέτρα που αντισταθμίζουν την έξοδο από τις  αγροτικές περιοχές.


Προκειμένου να καταστούν τα δάση λιγότερο ευαίσθητα στη φωτιά, θα πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε η φωτιά να βρίσκει λιγότερη τροφή εκεί και επομένως να μπορεί να ελεγχθεί ευκολότερα. Αυτό είναι δυνατό πάνω απ’ όλα μέσω της εντατικής γεωργίας και της ελεγχόμενης βοσκής στα δάση».

Ενδιαφέρον στοιχείο που η αλήθειά είναι ότι δεν είχαμε ενδεχομένως συνδέσει στο μυαλό μας, αν και ακούγεται λογικό και κυρίως ένα ακόμα βασικό επιχείρημα για την ανάγκη επιστροφής στη γη περισσότερων νέων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.