Περιμενοντας τους κυκλικους κομβους

Τα ΣΒΑΚ προβλέπουν τη δημιουργία κόμβων μεταξύ άλλων σε Ηρώο και ΙΚΑ

Μια από τις μόνιμες επωδούς αναγνωστών μας, κάθε φορά που γίνεται κάποια αναφορά σε φανάρια που δεν λειτουργούν σε κεντρικούς κόμβους, ή σε ατυχήματα στα συγκεκριμένα σημεία, είναι η δημιουργία κόμβων σε αυτά, που θα μπορέσουν, τουλάχιστον όπως θεωρούν, να ρυθμίσουν καλύτερα την κυκλοφορία.

Το θέμα μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια, και τώρα μάλλον θα αναδειχθεί, μιας και σύμφωνα με τα ΣΒΑΚ που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα δημιουργηθούν αυτοί οι κόμβοι σε επίμαχα σημεία, σε Ηρώο και ΙΚΑ μεταξύ άλλων.

Βέβαια είναι άλλο να το λες, και άλλο να το κάνεις, μιας και οποιαδήποτε τέτοια μετάβαση, θα κοστίσει τόσο σε χρήμα, όσο και σε χρόνο, δημιουργώντας «αρρυθμίες» στο ήδη απορυθμισμένο κυκλοφοριακό της πόλης (ιδιαίτερα αν γίνουν ταυτόχρονα).

Δεν γνωρίζουμε αν οι κόμβοι θα μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα του κυκλοφοριακού (και η μελέτη δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο) αλλά σίγουρα θα είναι μια κίνηση προς μια κατεύθυνση εξορθολογισμού της κατάστασης.

Πρέπει όμως να είναι μόνο η αρχή, και προϋποθέτει και μια οδηγική προσαρμογή, που δεν γνωρίζουμε αν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, και θα χρειαστεί μια γενικότερη παρέμβαση. Φυσικά, πολλά από τα αγκάθια θα λυθούν, αν εφαρμόσουμε και μερικές από τις προτάσεις που αναφέρει το εγκεκριμένο πλέον, ΣΒΑΚ, μεταξύ των οποίων και η αστυνόμευση, ειδικά στη στάθμευση.

Εκεί υποτίθεται πως θα βοηθήσει η Δημοτική Αστυνομία, έστω και κουτσουρεμένη όπως εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, που όμως ακόμα βρίσκεται στο περίμενε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.