Περιμενοντας τους εισακτεους

Απαρατήρητα

Δόθηκε στη δημοσιότητα η κατανομή των εισακτέων στα ΑΕΙ από το Υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αλλαγές περισσότερο στον αριθμό που θα υποδεχτεί το κάθε τμήμα, παρά στο σύνολο.

Άλλωστε φέτος ξεκινά η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης, με την οποία κανείς δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει, για την οποία, εν είδη «αντισταθμιστικού» θα γίνει μεταφορά θέσεων από τα κεντρικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, για να περιοριστεί το πλήγμα.

Και ενώ βλέπουμε με ενδιαφέρον τον αριθμό των φοιτητών, και πως αυτοί θα «μοιραστούν», θα μας επιτρέψετε να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το αν όντως η  μέθοδος αυτή θα μπορέσει να «κατευθύνει» φοιτητές στην περιφέρεια, αλλά και αν ακόμα και αν αυτοί έρθουν, θα μείνουν σε αυτή.

Άλλωστε ακόμα και τα χρόνια που δεν υπήρχε βάση εισαγωγής, στα περισσότερα περιφερειακά πανεπιστήμια, και σίγουρα στο Δημοκρίτειο, υπήρχε ικανός αριθμός φοιτητών που εισάγονταν με τις πανελλήνιες σε αυτά, αλλά αποφοιτούσαν από τα κεντρικά πανεπιστήμια.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε πώς επηρεάζεται η πόλη ως «σουβλάκια και room to let» όπως μας είχε αναφέρει ο σεπτός λάτρης της ακαδημαϊκότητας κ. Γαβρόγλου, αλλά ακριβώς για το πώς αυτή η αφαίμαξη επηρεάζει την ακαδημαϊκή λειτουργία των τμημάτων.

Γιατί αν θέλουν να λειτουργήσουν και να προσελκύσουν φοιτητές με το έργο τους, πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα εφόδια, τα οποία δυστυχώς δεν τους δίδονται.

Για αυτό και καλά τα λέει το Υπουργείο για την «ενίσχυση» των περιφερειακών πανεπιστημίων, αλλά εκτός από φοιτητές, αυτή η ενίσχυση πρέπει να μεταφραστεί σε φοιτητική μέριμνα, σε πραγματική στήριξη σε προσωπικό, αλλά και σε περαιτέρω ενίσχυση σε όλους τους τομείς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.