Περι του πορισματος για τη βια στα πανεπιστημια

Απαρατήρητα

Λίγο έως πολύ αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για το πόρισμα σχετικά με τη βία στα πανεπιστήμια. Αναμενόμενες αλλά όχι και δίκαιες οφείλουμε να επισημάνουμε. Οι αντιδράσεις θα λέγαμε ότι δείχνουν περισσότερο μια επιλεκτική ανάγνωση του πορίσματος και εκφέρονται στο πλαίσιο ενός στείρου αντιπολιτευτικού λόγου.

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το πόρισμα συντάχθηκε, αφού ζητήθηκε από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, να αποστείλουν ενημερωτικά σημειώματα στα οποία να γίνεται μνεία των ιδιομορφιών και γενικά των προβλημάτων, τα οποία διαταράσσουν την ακαδημαϊκή ειρήνη. Τα ενημερωτικά σημειώματα περιείχαν συνοπτική καταγραφή – αποτύπωση της σημερινής κατάστασης και της έκτασης των σχετικών φαινομένων στους χώρους των αντίστοιχων ιδρυμάτων καθώς και καταγραφή ιδιαίτερων μέτρων τα οποία ενδεχομένως ήδη έχουν ληφθεί προς αντιμετώπιση της κατάστασης.  Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας ανταποκρίθηκαν άμεσα και απέστειλαν τα σχετικά έγγραφα.

Εκτός από τα ποιοτικά στοιχεία που συνεισέφεραν δια των εγγράφων τους οι Πρυτάνεις, από την Αστυνομία κατετέθηκαν αναλυτικοί πίνακες, με ποσοτικά δεδομένα  και στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στα  ΑΕΙ κατά την περίοδο 2007-2016.

Επομένως δεν προέκυψε από την «κούτρα» κάποιου το εν λόγω πόρισμα αλλά αποτελεί προϊόν επεξεργασίας επιστημονικώ τω τρόπω βάσει των εν λόγω εγγράφων. Ας μην ξεχνάμε ότι καίτοι το εν λόγω πόρισμα φέρει το όνομα του προέδρου της επιτροπής, συμμετείχαν στη σύνταξη του εγνωσμένης αξίας επιστήμονες και μάλιστα με πολυετή εμπειρία στα θέματα που καταθέτουν τις προτάσεις τους… τουλάχιστον για αυτούς που γνωρίζουμε από το πανεπιστήμιο της περιοχής μας, όπως είναι η κ. Σοφία Βιδάλη και ο κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και Πολιτικής Επιστήμης αμφότεροι.

«Το πλάκα με κάνεις;», άρα, του Σταύρου Θεοδωράκη και η τουϊτερική ντιρεκτίβα «τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους», του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κοινό νου φαντάζουν περισσότερο ανεδαφικές από την κριτική που επιχειρούν να κάνουν.

Για το περιεχόμενο του πορίσματος, τώρα,  η αλήθεια είναι ότι μαγικές λύσεις όσο αφορά τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν και αυτό το πλαίσιο νομίζουμε ότι το πόρισμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αφού καλλιεργεί κουλτούρα διαλόγου, δίνει έμφαση σε προληπτικές ενέργειες αποτροπής των εν λόγω συμπεριφορών και προωθεί την ενημέρωση και εκπαίδευση.

Όπως και να έχει, το πόρισμα είναι ένα πόρισμα και τίποτα άλλο. Είναι δηλαδή μια καταγραφή προτάσεων. Αν θα λάβει άλλο χαρακτήρα δεσμευτικότερο, πότε και με ποια μορφή δεν το γνωρίζουμε. Αποτελεί όμως, κατά την ταπεινή μας άποψη, μια καλή αρχή διαλόγου… Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.