Περι της προτασης για τη δημιουργια Πανεπιστημιακου Εκδοτικου Οικου στο ΔΠΘ

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαμε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μανώλη Βαρβούνη, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των επετειακών εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος.
 
Στη σχετική συζήτηση, την οποία διαβάσατε και στην έντυπη αλλά και ηλεκτρονική έκδοση του «ΠτΘ» ο κ. Βαρβούνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην έκδοση ενός επετειακού τόμου που επίκειται για την έως τώρα πορεία του Τμήματος, ενώ με αφορμή τα σχέδια για την μετεγκατάσταση του Τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής και την αναμόρφωση αυτής τα επόμενα χρόνια, στα πρότυπα των ξένων πανεπιστημιουπόλεων, ανοιχτών προς το ευρύ κοινό, κατέθεσε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση, που αφορά στη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου.
 
Ο κ. Βαρβούνης χαρακτηριστικά  στην συζήτηση σε σχέση με την αξιοποίηση του σπουδαίου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αλλά και το υψηλό επίπεδο έρευνας που διεξάγεται στις τάξεις αυτού, πρότεινε την δημιουργία ενός πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου, στα βήματα των ξένων πανεπιστημιακών εκδοτικών οίκων, που όπως τόνισε πέραν της εξωστρέφειας θα μπορούσε να αποφέρει και σημαντικά έσοδα στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της περιοχής μας, την ώρα μάλιστα που οι πόροι των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων βαίνουν ολοένα και μειούμενοι.
 
Εξαιρετική ως  σκέψη, η οποία μάλιστα πέραν των ξένων πανεπιστημίων έχει βρει εφαρμογή και στο ελληνικό «στερέωμα» με το παράδειγμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, που λειτουργούν ως ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό εκδοτικό ίδρυμα στο πλαίσιο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε στενή συνεργασία με τα μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 
Μία από τις προτάσεις που στο πλαίσιο της περαιτέρω εξέλιξης και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της περιοχής μας θα μπορούσε ίσως στο μέλλον να αξιοποιηθεί και γιατί όχι να φτάσει στο σημείο της υλοποίησής της από τις πρυτανικές αρχές, καθότι πολλά μπορεί να συνεισφέρει τόσο στην δημιουργία επιστημονικής βιβλιογραφίας υψηλών στάνταρτ για την περιοχή μας, και όχι μόνο, όσο και να βοηθήσει σε έναν εκ των κύριων στόχων του ΔΠΘ, το «άνοιγμά» του στην τοπική, ελληνική αλλά και διεθνή κοινότητα. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.