Περι επετειων μνημης

Ουκ ολίγες για την εποχή που ζούμε ήταν οι εκδηλώσεις και οι επέτειοι μνήμης ένεκεν. Ποιας μνήμης όμως; Νομίζουμε πως αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί τους διοργανωτές.

Και τούτο διότι ακούμε συχνά σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις περίπου σαν παράκληση το «να μην ξεχαστούν τα γεγονότα». Κατά την ταπεινή μας άποψη βέβαια θα πρέπει για να «να μην ξεχαστούν τα γεγονότα» στην πράξη, και όχι τυπικά, να έχουν κάτι να πουν στο σήμερα. Διαφορετικά πολύ φοβούμαστε πως τα μηνύματα που εκπέμπονται από τις εν λόγω διοργανώσεις δεν ικανοποιούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό αυτή την συνθήκη.

Ακόμα χειρότερα είναι να αρκούνται στις στερεοτυπικές -και συχνά μεγαλόσχημες- εκφράσεις χωρίς ωστόσο να «ακουμπούν» στις σύγχρονες -συχνά δε ούτε στις διαχρονικές- αγωνίες, ατομικές και κοινωνικές.

Το επιθυμητό λοιπόν είναι να μην αναπαράγουμε, κοινώς, μια μνήμη ως τραύμα αλλά να μπορέσουμε να τη μετασχηματίσουμε νοητικά και συναισθηματικά σε κάτι δημιουργικότερο. Μόνο έτσι τα μηνύματα που εκπέμπουμε με αφορμή τις εν λόγω επετείους θα μπορέσουν να εμπνεύσουν και να μας πάνε ένα βήμα παρακάτω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.