Πεντε εστιατορια της ΑΜΘ στα Βραβεια Ελληνικης Κουζινας

Κανένα στη Ροδόπη

Για μια ακόμη χρονιά έλαβε χώρα η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2023 από το Αθηνόραμα, που ξεχωρίζει και αναδεικνύει τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία.

Ανάμεσα στις βραβεύσεις, από την ΑΜΘ ξεχωρίζει η παραδοσιακή ταβέρνα «Κοττάνη» στο ομώνυμο ορεινό χωριό της Ξάνθης, το Almira Fish & Meat Τavern, η Ταβέρνα του Άη Γιώργη στην Αλεξανδρούπολη, και οι «Καρυδιές» στη Σαμοθράκη.

Όλες οι επιχειρήσεις εστίασης απέσπασαν βαθμολογία 14/20, όπως και η νέα είσοδος, η Bostani gastronomy στη Μουσθένη Καβάλας.

Η ταβέρνα Κοττάνη βρίσκεται σε ένα πετρόχτιστο χάνι 100 ετών, «στη μέση του πουθενά» όπως αναφέρει το Αθηνόραμα, στην περιοχή των Πομάκων (κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία). «Ζεστή η ατμόσφαιρα στη σάλα με το τζάκι, τα κιλίμια και τα τετζερέδια, ενώ στην πλακόστρωτη, λουλουδάτη αυλή υπάρχει νερόμυλος. Στην ανοιχτή κουζίνα, ο ιδιοκτήτης Τζεμίλ Χαλίλογλου και η γυναίκα του μαγειρεύουν πεντανόστιμα πιάτα από την πομάκικη κουζίνα: πατατόπιτα με ρύζι και σπιτικό φύλλο, κατσαμάκι (τυρί, βούτυρο και τριμμένο κρεμμύδι), καυτερή φασολάδα, αλλά και μια ποικιλία από κεμπάπ, κιοφτέ και παϊδάκια» τονίζει το περιοδικό.

Έξω από την Αλεξανδρούπολη, στον Άγιο Γεώργιο Μάκρης, βρίσκεται η «Ταβέρνα του Αϊ-Γιώργη». Πρόκειται για ένα χώρο με ζεστή ατμόσφαιρα και υπέροχη θέα. Το μενού κινείται στην ελληνική κλασική κουζίνα με νόστιμα μαγειρευτά και πιάτα εποχής.

Το Almira Fish and Meat Tavern είναι ατμοσφαιρικό εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, με καταπράσινο εξωτερικό χώρο, μακριά από το θόρυβο της πόλης. Το μενού κινείται στην ελληνική κλασική κουζίνα, περιλαμβάνοντας φρέσκα ψάρια, τοπικά κρέατα και νόστιμα μαγειρευτά.

Στις Καρυδιές, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, στη λουλουδάτη αυλή με τις καρυδιές, η οικογένεια Αγγελώνια φιλεύει τους καλεσμένους της κατσίκι μαγειρεμένο με «χίλιους τρόπους», τυριά παραγωγής της και παραδοσιακές λιχουδιές από τον ξυλόφουρνο και όχι μόνο. Τα κατσίκια από το οικογενειακό κοπάδι και τα λαχανικά από το μποστάνι τους συμβάλλουν στο απολαυστικό γευστικό αποτέλεσμα.

Όσο για τη νέα είσοδο, την Bostani gastronomy, πρόκειται σύμφωνα με το περιοδικό για ένα πανέμορφο μοντέρνο εστιατόριο σε ένα εντυπωσιακό πλατανόδασος στην άκρη του αναπτυσσόμενου χωριού, που αποτελεί την καλύτερη έξοδο της περιοχής. Ο σεφ Θανάσης Κονδύλης μαγειρεύει πολύ καλά κλασικά και πιο σύγχρονα πιάτα ελληνικής κουζίνας. Πολύ νόστιμοι χειροποίητοι λαχανοντολμάδες με κρέμα λεμονιού και λάδι άνηθου, χοιρινά μάγουλα πρασοσέλινο με κρέμα αβγολέμονο, κρέμα στάκας με αβγά, σπαράγγια, φουντούκι, καβουρμά, τρούφα Παγγαίου και αλμυρή μαρέγκα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.