Παρα-Φεστιβαλικα

Το έθος των προσκλήσεων…

Σε κάθε καλλιτεχνική εκδήλωση τα ΜΜΕ, ως χορηγοί επικοινωνίας, και κάποιοι άνθρωποι ή εταιρίες που φέρουν εις πέρας τα απαραίτητα ως προς την εκπλήρωση του θεάματος είναι εύλογο να διαθέτουν σε μορφή ανταλλακτικής συνεργασίας έναν αριθμό προσκλήσεων για τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους συνεργάτες τους. Τι γίνεται όμως με τις προσκλήσεις που διανέμονται για άλλους σκοπούς; Πλησιάζει και το 2019… «Εκλογές, κόμματα με φρου φρου κι αρώματα…» που λέει και ο Τζίμης.

Οι Φαναριώτες στις επάλξεις…

Ένα μπράβο στους επαγγελματίες του Φαναρίου που καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ κράτησαν τα μαγαζιά τους ανοιχτά, ακόμη και σε ωράριο ασυνήθιστο γι’ αυτούς. Αυτονόητο; Ίσως! Κάπως έτσι όμως η περιοχή αποκτάει συνείδηση φιλική στον τουρίστα.

Ο Στέλιος Ρόκκος…

Δεν είναι και ό,τι πιο κοντινό στα ακούσματα ημών των Παρατηρητών, όμως δεν μπορείς παρά να του βγάλεις το καπέλο για το πληρέστατο πρόγραμμα του από τα κυριότερα μήκη και πλάτη της ελληνικής μουσικής σκηνής, τη διάθεση και τον επαγγελματισμό του.  Σε βάθος χρόνου ό,τι δίνει ένας καλλιτέχνης στο κοινό αυτό του το ανταποδίδει και με το παραπάνω και μάλλον ο Στέλιος Ρόκκος θα μας απασχολεί για αρκετά χρόνια ακόμη.

Η έλλειψη των φοιτητών…

Ήταν ένα στοίχημα για τους διοργανωτές η μεταφορά του Φεστιβάλ το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου. Και μπορεί τα φετινά νούμερα να είναι αξιοπρεπέστατα, χάθηκε όμως το ισχυρότατο κοινό των φοιτητών του ΔΠΘ, που καλό θα ήταν να μην τους ξεχνάμε και θα μπορούσε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση και αίγλη στο Φεστιβάλ.

Η συνέπεια στις ώρες έναρξης των συναυλιών, ο καιρός σύμμαχος και η σωστή ενημέρωση…

Κατά την πρώτη ημέρα της περσινής διοργάνωσης λίγο ο καιρός με τον δυνατό αέρα, λίγο το φορτωμένο πρόγραμμα του φεστιβάλ, λίγο η έλλειψη πληροφόρησης για την ώρα έναρξης της συναυλίας του Γιάννη Χαρούλη, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση και τα δικαιολογημένα παράπονα πολλών. Φέτος και ο καιρός ήταν σύμμαχος και η πληροφόρηση ορθότερη καθότι στο δελτίο τύπου και στο έντυπο υλικό ήταν εμφανής η ώρα έναρξης κάθε συναυλίας κάτι που έκανε τη ζωή όλων ευκολότερη.

Πληρέστερη η σύνθεση του φετινού Φεστιβάλ…

Υποκειμενικά είναι αυτά, αλλά κατά την άποψη μας η καλλιτεχνική σύνθεση του φετινού φεστιβάλ ήταν καλύτερη και από άποψη μουσικών αποχρώσεων και από άποψη δεσίματος μεταξύ των μουσικών και των σχημάτων. Θα ήταν ωραία του χρόνου να ακούσουμε και μια μπάντα από τους βόρειους γείτονες. Ίσως μια ερώτηση προς μουσικό σχολείο μεριά δεν θα έβλαπτε.

Ο Σπύρος…

Που δεν θέλει να φαίνεται, αλλά δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά και στον εθελοντή του Φεστιβάλ, ο οποίος με το χαμόγελο, το χιούμορ και την ευφράδεια λόγου του έκανε την δουλειά του information desk εξαιρετικά, δεδομένων των συνθηκών και του ότι δεν είχε προβλεφθεί. Οι ωραιότερες εκπλήξεις είναι αυτές της τελευταίας στιγμής! Και πόσο καλύτερη θα ήταν η κοινωνία μας, όλοι εμείς δηλαδή, αν εκτός από την εύκολη κριτική και την γκρίνια – εύλογη πολλές φορές- , προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε τα στραβά στο βαθμό που μπορούμε;

Καλά και χρήσιμα τα Φεστιβάλ…

… αλλά μακάρι να ήταν μόνο αυτό που λείπει από την περιοχή για την προσέλκυση και κυρίως την καθιέρωση της Ροδόπης ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού για Έλληνες και ξένους παραθεριστές. Πολλά τα προαπαιτούμενα… ας ξεκινήσουμε από τις τουαλέτες!!!Θ.Β. 

Οι παράλληλες εκδηλώσεις 

Ο τελικός απολογισμός της φετινής διοργάνωσης δείχνει πως ο στόχος των 6.000 ατόμων δεν επετεύχθη, καθώς περίπου 5.000 άτομα έδωσαν το «παρών» στο φεστιβάλ στο σύνολο του τριημέρου.

Για όσους ενδεχομένως σπεύσουν να χαρακτηρίσουν τον αριθμό αυτό ως αποτυχία από πλευράς των διοργανωτών, θα πρέπει να επισημάνουμε πως το ίδιο τριήμερο με το Φεστιβάλ «έτρεξαν» δύο ανταμώματα, τα Καλογιάννια 2017, η παράσταση φλαμένκο “Viva Espana – Bravo Flamenco”, του Αντόνιο Ντε Λος Ρέγιες και … άλλη μία συναυλία σε γνωστό μαγαζί της πόλης.
 
Έχοντας τα δεδομένα αυτά λοιπόν, στο μυαλό, κρίνουμε πως η προσέλευση 5.000 ανθρώπων μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί επιτυχία.
 
Υ.Γ.:  Για πολλοστή φορά να επισημάνουμε πως κάποια στιγμή όσοι επιχειρηματίες, φορείς κ.ο.κ. ασχολούνται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, θα πρέπει κάποια στιγμή, για το καλό των διοργανώσεών τους κυρίως, να έλθουν σε μια κάποια συνεννόηση, ώστε αυτές να μην συμπίπτουν. Ν.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.