Παντα καλη η συνεργασια… αλλα να λυνονται και τα ανοιχτα θεματα

Όπως το ζήτημα των λεωφορείων από τη Νυμφαία

Στη Σόφια μετέβη τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με το Βούλγαρο υπουργό Οικονομικών, Assen Vassilev, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου. Τους δύο υπουργούς είχαν ορίσει ως «σημεία επαφής συντονισμού της διμερούς συνεργασίας» οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Nikolai Denkov στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 4 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους.

«Μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας μας, προωθούμε τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών κατά μήκος του κάθετου διαδρόμου Νότου-Βορρά. Με τον τρόπο αυτό, οικοδομούμε νέους διαδρόμους διασύνδεσης, στρατηγικής σημασίας και μεγάλης αξίας. Και αυτό βέβαια αναβαθμίζει σημαντικά το πλέγμα δικτύων και υποδομών της ηπείρου μας», σημείωσε με έμφαση ο Έλληνας υπουργός και, κατέληξε εκφράζοντας την ακράδαντη, όπως είπε, πίστη του, «στις μεγάλες δυνατότητες της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας προς όφελος των πολιτών των χωρών μας και προς όφελος του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου».

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών της γείτονος χώρας, κ. Vassilev δήλωσε (σε ανεπίσημη μετάφραση) ότι «είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση σχετικά με την οικονομική συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Όπως γνωρίζετε, συζητάμε εδώ και καιρό τη διασυνδεσιμότητα Βορρά-Νότου. Τώρα επεξεργαζόμαστε το κείμενο μιας διμερούς συμφωνίας που θα διασφαλίσει ότι η συνδεσιμότητα θα είναι σε ισχύ και θα οικοδομηθεί από κοινού με την Ελλάδα, όπως και άλλες πτυχές της οικονομικής ζωής. Αναμένουμε να λειτουργήσει πολύ καλά. Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης πολύ την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν, που σημαίνει επίσης άνοιγμα των χερσαίων συνόρων και διασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας σε όλα τα χερσαία σύνορα, καθώς και την ένταξή μας στην Ευρωζώνη, η οποία αναμένεται την 1η Ιανουαρίου 2025».

Καλά και ωραία όλα αυτά δεν λέμε. Η κάθε συνεργασία άλλωστε με τους γείτονες πολλαπλώς ωφέλιμη είναι πάντα.

Όμως, όταν διαβάζουμε τέτοιου είδους «ειδήσεις» αναρωτιόμαστε για τη διέλευση λεωφορείων από τη Νυμφαία. Το θέτουν άραγε οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι στους Βούλγαρους συνομιλητές τους; Κι αν ναι τι απάντηση παίρνουν;

Άσπρισαν τα μαλλιά μας, κουραστήκαμε να ακούμε το αίτημα και πολύ φοβόμαστε πως δεν θα δούμε να υλοποιείται, έστω κι αν εμείς προθύμως σπεύδουμε να ικανοποιήσουμε σε χρόνο ρεκόρ τα αιτήματα της βουλγαρικής πλευράς, όπως έγινε με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας ή τη δεύτερη γραμμή διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος των δύο χωρών…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.