Παμε για προωρες εκλογες τον Σεπτεμβριο;

Απαρατήρητα

Πολυσήμαντη και με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις η συνέντευξη του Προέδρου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνου Χαζάκη, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», η οποία φιλοξενείται στις σελίδες του σημερινού «ΠτΘ».
 
Με πρώτο σε σημαντικότητα το σενάριο που έθεσε ο ίδιος και αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που βασανίζει το μυαλό πολλών, πρωτίστως των υποψηφίων, και δευτερευόντως και όλα τα υπόλοιπα πολιτικά όντα της χώρας που παρακολουθούν τις εξελίξεις.
 
Ένα σενάριο διόλου απίθανο, όπως σαφώς το αιτιολόγησε ο κ. Χαζάκης, με βάση πάντα τις εξελίξεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, που καθιστούν ιδιαίτερα πιθανό το σενάριο η κυβέρνηση να επιλέξει να πάει σε εκλογές όσο ακόμα μπορεί να «κεφαλαιοποιήσει»,  όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαζάκης τα όσα πέτυχε έως τώρα, με μεγαλύτερο όλων την έξοδο από τα μνημόνια.
 
Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαζάκης πως «εάν η κυβέρνηση θέλει να κεφαλαιοποιήσει ό,τι πέτυχε, χωρίς να μπει στο δύσκολο σκέλος του αν θα έχουμε πιστωτική γραμμή ή αν θα πάμε σε νέο μνημόνιο, αμέσως μετά τον Αύγουστο, αυτό το φθινόπωρο, θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές. Με την έννοια ότι βγήκαμε από το μνημόνιο, δεν έχουμε μπει ακόμα σε πιστωτική γραμμή – γιατί γνωρίζει ότι μέχρι Δεκέμβριο-Ιανουάριο πορεύεται άνετα – οπότε και φέρνει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση».
 
Ενώ την ίδια ώρα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η αντιπολίτευση, παρά τις αξιόπιστες διατυπώσεις που έχουν γίνει εκ μέρους της, θα έχει να διαχειριστεί μία «καυτή πατάτα», ή καλύτερα όπως το έθεσε ο κ. Χαζάκης «θα έχει ένα ζήτημα, διότι θα πρέπει να διευκρινίσει πώς θα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα» με μοναδική λύση την «επαναδιαπραγμάτευση».
 
Και επειδή όπως υπογράμμισε ο ίδιος, αλλά είναι και βασική αρχή της πολιτικής, οι πολιτικοί ενδιαφέρονται και για την επανεκλογή τους, μένει να δούμε, βάσει φυσικά εξελίξεων και συνθηκών, αν το σενάριο αυτό ευοδωθεί και αν η «καθαρή έξοδος» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, τον προσεχή Αύγουστο οδηγήσει σε μία «καθαρή έξοδο» και της κυβέρνησης από το  Μαξίμου ή αν το ενδεχόμενο στοίχημα των πρόωρων εκλογών τής βγει. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.