Παιζοντας την κολοκυθια με τον ΕΝΦΙΑ

Στην αρχή τέσσερις, μετά έξι και στη συνέχεια πέντε… και βλέπουμε

Το χάος προκλήθηκε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης άφησε να εννοηθεί ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει και σε τέσσερις δόσεις, μιας και ξεσηκώθηκε το σύμπαν.
 
Στη συνέχεια βέβαια φάνηκε να υπαναχωρεί και να μιλά για ρύθμιση σε έξι δόσεις, τελικά όμως με δήλωση του φαίνεται να περιορίζεται η πληρωμή στις πέντε δόσεις, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
 
Και αυτό γιατί όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι για να χορηγηθούν εκπτώσεις ή για να ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, με την πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ να διενεργείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
 
Όμως γιατί η καθυστέρηση; Γιατί πρώτον το υπουργείο άργησε να ανοίξει το TAXIS οπότε καθυστέρησαν και οι δηλώσεις, αλλά και γιατί μέχρι την ψήφιση του νόμου για το ασφαλιστικό είχαμε την αποχή των φοροτεχνικών, και έτσι τελικά το υπουργείο έπρεπε να πάει πίσω την προθεσμία υποβολής δηλώσεων. Με λίγα λόγια, κουλουβάχατα. Είναι περίεργο που τώρα δεν ξέρουμε πόσες δόσεις ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουμε;
 
ΥΓ: Πρόθεση της Κυβέρνησης όταν είχε ψηφίσει τον νόμο που αφορούσε τον ΕΝΦΙΑ, ήταν να ολοκληρώνεται η υποβολή των δηλώσεων στις 1 Απριλίου. Αλλά άλλο οι προθέσεις, και άλλο η ελληνική πραγματικότητα.Ν.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.