Οταν οι ακαδημαικες βαθμιδες δεν ειναι αρκετες*

Απαρατήρητα

Μπορεί να έχουν παρέλθει λίγες ημέρες από όταν «ήλθε» στα αυτιά μας η είδηση, όμως δεν θα μπορούσαμε να την κρατήσουμε για ίδιον «όφελος». Ο λόγος λοιπόν για την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Τσομή ως Καθηγητή στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, ο οποίος παρά την αχαϊκή του καταγωγή, αισθάνεται πλέον την Κομοτηνή ως δεύτερη πατρίδα του, και εμείς από την πλευρά μας αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του έναν άξιο συμπολίτη μας χάρη και στις σημαντικές πολιτιστικές δράσεις που έχει οργανώσει στην περιοχή μας.

Όποιος έχει γνωρίσει από κοντά τον κ. Τσομή ή έστω όποιος ελάχιστα τον αναζητήσει στο διαδίκτυο, αντιλαμβάνεται αμέσως τον πλούτο και την ευρύτητα του επιστημονικού του έργου, αλλά και τα ποικίλα «τάλαντά» του. Όπως γνωρίζουμε, μέχρι πρότινος, ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΤΕΦ του ΔΠΘ με ειδικεύσεις τη Λυρική και Επική Ποίηση αλλά και την πρόσληψη της αρχαιότητας στο μουσικό θέατρο και τη νεώτερη-σύγχρονη ευρωπαϊκή και αμερικανική λογοτεχνία.

Ιδιαίτερη αγάπη του είναι το αρχαίο δράμα, η οποία τον οδήγησε το 2016, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, τον σκηνοθέτη Michael Seibel, και την επίσης Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, να δημιουργήσει τον «θεσμό» του Θερινού Σχολείου με θέμα: «Το αρχαίο Δράμα ως Παραστατική Τέχνη», που από τη αφετηριακή του χρονιά κατάφερε να προσελκύσει πλήθος φοιτητών από όλη την Ελλάδα και συνεχίζει μάλιστα να διοργανώνεται μέχρι και τις μέρες μας με την ίδια επιτυχία.

Εκτός των παραπάνω όμως, ο κ. Τσομής, έχοντας σπουδάσει Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής στο Πατραϊκό Ωδείο και φοιτώντας στο τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης, έχει συμμετάσχει σε χορωδίες της Φρανκφούρτης, ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε στον δραματικό τομέα της όπερας συνδυάζοντας έτσι, μουσική και φιλολογία. Από το 2015 ανήκει ως επιστημονικός σύμβουλος και δραματολόγος στο Διεθνές Opera-Studio Πάτρας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πατρών, ενώ έχει συνεργαστεί και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής αλλά και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Στο παρελθόν υπήρξε ακόμη μέλος των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, όπου επί δύο συναπτά έτη (2016-2017) παρευρέθηκε στο Βατικανό.

Έχει στο ενεργητικό του πληθώρα ερευνητικών μονογραφιών, δημοσιεύσεις σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει επίσης σε projects-workshops και φεστιβάλ, ενώ έχει λάβει μέρος με τις εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια και διαλέξεις.

Εις ανώτερα ευχόμαστε και εμείς οι «Παρατηρητές»,
που έχουμε καταφέρει να γνωρίσουμε όλες τις εξαίρετες όψεις του κ. Τσομή

*Ο τίτλος αποτελεί παράφραση του σχολίου της κ. Ιωάννας Παπαδοπούλου, συναδέλφου του κ. Τσομή, από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.