Οταν κλεινει μια εφημεριδα, σφαιρα στην καρδια της Δημοκρατιας

Τα Νέα, το Βήμα και τα υπόλοιπα μέσα του ΔΟΛ, που οδηγούνται σε αναστολή λειτουργίας πιθανώς τις επόμενες μέρες, μπορεί να πληρώνουν τα σπασμένα του Ψυχάρη, των δανειστών, των εγγυητριών τραπεζών, των κυβερνητικών ή άλλων πολιτικών σκοπιμοτήτων, κάτι που εντέλει δεν αναστέλλει το τελικό αποτέλεσμα που είναι το κλείσιμο ενός ιστορικού δημοσιογραφικού συγκροτήματος και ο δρόμος της ανεργίας για 500 συναδέλφους δημοσιογράφους και τεχνικούς του τύπου.
 
Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ και των «ΝΕΩΝ» στη γενική συνέλευση της Τρίτης, αποτιμώντας τα νέα δεδομένα μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την ενημέρωση των αναγνωστών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
 
Ωστόσο, το χαρτί τελειώνει καθώς οι τράπεζες αρνούνται να εκχωρήσουν μέρος των καθημερινών εισπράξεων από τις πωλήσεις του ΔΟΛ για τη στοιχειώδη λειτουργία του Οργανισμού.
 
Παράλληλα, όμως, εξαντλούνται και οι αντοχές των απλήρωτων επί επτά μήνες εργαζομένων, οι οποίοι με αξιοπρέπεια εξακολουθούν να κρατούν στη ζωή τις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα», τον ραδιοσταθμό «Βήμα FM», το in.gr, τα περιοδικά και τις ιστοσελίδες.
 
Η καθοριστική – όπως όλα δείχνουν – απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε ύστερα από την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν οι τράπεζες για τη μη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, καθώς η επιχείρηση πλέον έχει περιέλθει σε αυτές.
 
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι τράπεζες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και με αίτησή τους, που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών (Τμήμα Εκουσίας Δικαιοδοσίας) στις 3 Μαρτίου 2017, ζητούν την υπαγωγή της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με βάση τις διατάξεις του Ν. 4037/2014.
 
Για τη διασφάλιση των απαιτήσεών τους και την προστασία των δικών τους συμφερόντων υπέβαλαν, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, και αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα της συζήτησης της αίτησης, να απαγορευτεί οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσίας του ΔΟΛ.
 
Σε μια εποχή που η έντυπη και η έγκυρη ενημέρωση φθίνουν και υποκαθίστανται από την πανσπερμία των δημοσιογραφικών σκουπιδιών των social media, η διατήρηση στη ζωή εφημερίδων που συνδέθηκαν με την ζωντανή ιστορία αυτού του τόπου, δεν συνιστά ούτε σπονδή σε συμφέροντα ούτε απαίτηση της διαπλοκής.
 
Είναι όρος δημοκρατικής λειτουργίας αυτής της κοινωνίας, τώρα που οι θεσμοί απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών και ο λαϊκισμός και η πολιτισμική ισοπέδωση ροκανίζουν κοινές αξίες και αρχές που κατακτήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 
Μετά την Ελευθεροτυπία, την Απογευματινή, την Μεσημβρινή, το καθημερινό Βήμα, το Αντί, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο και τόσα ακόμα ιστορικά φύλλα, τώρα τα ΝΕΑ, και το Βήμα της Κυριακής. Και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα.
 
Η πόρτα, όμως, που κλείνει πίσω μας αφήνει βαριά σκιά και η νέα που ανοίγεται μπροστά μας είναι τόσο αμφίβολη όσο και η πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Σύντομα θα χρειαστεί να προασπίσουμε αγαθά που νομίζαμε ότι ήταν «κεκτημένα». Και τότε, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για χαιρέκακους, ούτε για φιλύποπτους, ούτε για αμφίθυμους. Μόνο για εκείνους που ομνύουν πίστη στην Δημοκρατία και τις κατακτήσεις της. Αλλιώς, τα χειρότερα είναι μπροστά μας…     Δ.Δ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.