Οταν η Θασος «κατεκτησε» την Κρητη

Την τιμητική της είχε η Θάσος φέτος στις εργασίες του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε στο Βενεράτο και το οποίο έριξε αυλαία την Κυριακή 24 Ιουλίου.
 
Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Συμποσίου ο κόσμος είχε την ευκαιρία να θαυμάσει οκτώ έργα τέχνης σε λευκό μάρμαρο Θάσου που φιλοτέχνησαν οι γλύπτες Vasilisa Chugunova (Ρωσία), Giorgie Cpajak (Σερβία), Gadadhar Ojha (Ινδία), Carole Turner (ΗΠΑ), Αντώνης Μυρωδιάς, Οδυσσέας Τοσουνίδης, Χρήστος Τσουμπλέκας και Μανώλης Χαρκούτσης που συμμετείχαν φέτος και οι οποίοι κλήθηκαν να δουλέψουν με ένα «προϊόν» σήμα κατατεθέν της Θάσου, το λευκό της μάρμαρο.
 
Θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν ο στίχος του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «… κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος…» από το ποίημα «Η Μαρίνα των βράχων» από το οποίο οι συμμετέχοντες γλύπτες εμπνεύστηκαν και παρέδωσαν οκτώ εξαιρετικά έργα τέχνης δημοσίου χώρου στο Δήμο Ηρακλείου, ύψους μέχρι και 2,5 μέτρων.
 
Η Θάσος μας «πρωταγωνίστησε» όχι μόνο με το μάρμαρο της αλλά και από τους εκπροσώπους του νησιού όπως η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου η οποία και εξέφρασε τις ευχαριστίες όλου του νησιού για την πλούσια κρητική φιλοξενία, η Κωνσταντίνα Λαζή, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης καθώς και ο αντιπρόεδρος του παραπάνω συνδέσμου Χαράλαμπος Φιλιππίδης.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους παραπάνω δωρητές λευκού μαρμάρου Θάσου οι οποίοι παρέστησαν στο συμπόσιο οι δωρητές στο σύνολο τους είναι οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου ΜΑΡΜΑΡΑ ΘΑΣΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΑΕ, ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, Δ.Ν.ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΜΑΡΜΑΡΑ ΘΑΣΟΥ ΛΑΖΗ ΑΕ, ΜΑΡΜΑΡΑ ΜΟΣΧΟΥ ΑΕ, ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΣΚΑΡΗ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, οι οποίοι δώρισαν οκτώ όγκους μαρμάρου για την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του υψηλής καλαισθησίας και ποιότητας λευκού μαρμάρου Θάσου. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.