Οταν επαιρναν μετρα για την Πανδημια χολερας στη Ροδοπη

Απαρατήρητα

Ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής υγειονομικής ιστορίας, αλλά και των όχι και τόσο μακρινών πανδημιών που επιλέξαμε συλλογικά να ξεχάσουμε, μας δίνουν τα Αρχεία Νομού Ροδόπης των Γενικών Αρχείων του Κράτους, «ανοίγοντας» το φάκελο του αρχείου Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Ν. Ροδόπης με τον τίτλο «πανδημία χολέρας, 1960-1975»

Όπως αναφέρουν στην ανάρτηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόκειται για την έβδομη και τελευταία πανδημία χολέρας, η οποία ξέσπασε στην Ινδονήσια το 1960. Από εκεί πέρασε στην Ινδία, τη Σοβιετική Ένωση, την Αφρική, την Δυτική Ευρώπη -με αφετηρία την Ιταλία- και τέλος την Αμερική.

Στο συγκεκριμένο φάκελο εντοπίζονται τηλεγραφήματα και αναφορές για το ποιες περιοχές είναι «ελεύθερες χολέρας», δελτία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έγγραφα σχετικά με εμβολιασμούς και προμήθειες φαρμάκων, ντιρεκτίβες των αρχών για μέτρα προστασίας απέναντι στην ασθένεια, αλλά και περιπτώσεις καραντίνας χριστιανών και μουσουλμάνων προσκυνητών από την Κομοτηνή σε «χολερόπληκτες» περιοχές όπως η Βηθλεέμ και η Μέκκα.

Παίρνοντας λοιπόν διδάγματα από το συγκεκριμένο συμβάν, μας δίνουν μια νότα αισιοδοξίας, σε μια εποχή που η ανησυχία για τον κορωνοϊό παραμένει υψηλή: «Θα περάσει και αυτή η πανδημία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.