Ωραιες εκπληξεις

Πολλές οι εκπλήξεις στην παράσταση με τίτλο «Μυστήριο ξένον και παράδοξον» που ετοίμασε για το ευρύ κοινό η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με σκηνοθέτη τον Θοδωρή Βρουζέλη.
 
Και πρώτα πρώτα η συνειδητοποίηση ότι ένας ικανοποιητικός αριθμός παιδιών ασχολείται μ’ αυτό το μαγικό όργανο που λέγεται τσέλο και μπορεί να μας χαρίσει υψηλής ποιότητας κλασικά έργα όπως αυτά που ακούσαμε χθες, υπό τον συντονισμό της Δέσποινας Λεωντζάκου της Μουσικής Σχολής «Θράκες», η οποία είχε και τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς.
 
Δεύτερο αριθμητικά αλλά όχι αξιολογικά ότι τα κείμενα για τις τέσσερις γυναίκες πρωταγωνίστριες έγραψαν για τη βραδιά τέσσερις συμπολίτισσές μας, ήτοι η Ειρήνη Χρυσοστομίδου, η Ελένη Μαργαρίτη, η Ελισάβετ Γιαλαντζή και η Ουρανία Λάμπρου, κατορθώνοντας μέσα από τη μελέτη της Παλαιάς Διαθήκης, να μας παρουσιάσουν τέσσερις γεμάτες παλμό και ζωή ηρωίδες, τη Ραάβ, τη Ρουθ, την Άννα και την Ελισάβετ.
 
Τρίτο αριθμητικά και όχι αξιολογικά, η στελέχωση των «ηθοποιών» της παράστασης και με πανεπιστημιακούς, όπως η καθηγήτρια Μαρία Τζιάτζη – Παπαγιάννη, ο σύζυγός της Γρηγόρης Παπαγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής και ο Χρήστος Μορφακίδης, λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου που στάθηκαν εξαιρετικά στη σκηνή, αίροντας αναστολές και πιθανά στερεότυπα, λόγω επαγγελματικής θέσης.
 
Πάντως, εύσημα πρέπει ν’ αποδοθούν και στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής για την «τόλμη» να υιοθετεί και την κλασική μουσική και το τσέλο και την τέχνη της αναπαράστασης για να εισάγει το μάλλον απόμακρο ευρύ ακροατήριο στις κλασικές για τον άνθρωπο βιβλικές αξίες. Ο σπαραγμός λόγου χάρη των άτεκνων αλλά πιστών γυναικών, η δικαίωση της πόρνης Ραάβ και τα αποσπάσματα από τον «Ακάθιστο Ύμνο» ήταν από τις υψηλού κύρους στιγμές της βραδιάς, που άνοιγαν «θύρες» προς αυτόν τον άλλο κόσμο των αληθειών της Ορθοδοξίας, που παραμένει ερμητικά κλειστή στους ανθρώπους του 21ου αι.
 
Μπράβο σε όλους!Τ.-Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.