Ολοενα και περισσοτεροι πολιτες στο οριο της φτωχειας

Μέσα σε λίγους μήνες αυξήθηκαν ακόμα και 20% οι τιμές βασικών αγαθών σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΠΚΑ

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κρίνουμε την συνέντευξη του προέδρου του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Νίκου Τσεμπερλίδη στο «Έθνος» σε σχέση με τις τεράστιες αυξήσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέσα σε λίγους μήνες αυξήθηκαν ακόμα και σε ποσοστό  μεγαλύτερο του 20% οι τιμές βασικών αγαθών όπως βρώσιμων ελαίων και κηπευτικών της χώρας, ενώ οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα κρέατα αγγίζουν έως και το 17-18%.

Και μπορεί περιοχές όπως η Αττική και άλλες της Νότιας Ελλάδας που «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία να βιώνουν αυτό το διάστημα περαιτέρω αυξήσεις λόγω των καταστροφών που σημειώθηκαν σε θερμοκήπια κ.α. ωστόσο όπως ο ίδιος επισήμανε η κατάσταση στην αγορά ευρύτερα είναι «μαύρη και άραχνη» με φαινόμενα αισχροκέρδειας να εντοπίζονται παντού και την Πολιτεία να αφήνει την κατάσταση ανεξέλεγκτη.

Ο ίδιος αναφέρει μάλιστα και βασικές κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν προς την κατεύθυνση της ανακοπής αυτού του κύματος αισχροκέρδειας τόσο από πλευράς της πολιτείας με την  θέσπιση Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και ειδικό συμβούλιο, το οποίο να συνεδριάζει όχι μία ή δύο αλλά 14 φορές το χρόνο, αλλά και από πλευράς των καταναλωτών να προχωρούν έστω σε μία έρευνα αγοράς, προτού ψωνίσουν, ενώ εξέφρασε την άποψη πως θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη η περαιτέρω άνοδος των τιμών των καταναλωτικών αγαθών.

Βασικό σχόλιο του κ.Τσεμπερλίδη είναι ότι ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά ξεπερνούν το φάσμα της φτώχειας και  αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής, γεγονός που δυστυχώς επιβεβαιώνει και τα πρόσφατα λεγόμενα του αρμοδίου αντιδημάρχου Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου Κομοτηνής κ. Γιάννη Μουρτίδη στον «ΠτΘ» όπου είχε υπογραμμίσει την αύξηση των αιτημάτων από συνδημότες μας για την παροχή της βοήθειας που προσφέρει ο δήμος μέσα από προγράμματα όπως το ΤΕΒΑ αλλά και την απαισιοδοξία του ιδίου ως προς την εξέλιξη της ακρίβειας.

Να σημειώσουμε τέλος πως ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ αναφέρθηκε και στην Βόρεια Ελλάδα πιο εξειδικευμένα με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία, υπογραμμίζοντας την ενεργειακή φτώχεια που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής μας, τονίζοντας ο ίδιος πως αν η πρόσφατη κακοκαιρία «χτυπούσε» τη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλότερες, θα είχαμε αρκετούς θανάτους από το κρύο, μια και πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να ζεσταθούν επαρκώς εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.