Ολο το ιστορικο της υποθεσης «ΣΕΚΑΠ» που εφερε στα καγκελα Τσιπρα-Μητσοτακη για τα ματια του Ιβαν Σαββιδη!

Πώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής έβαλε πρόστιμο 38 εκ. ευρώ για παράβαση του 2008, σε επενδυτή που εξαγόρασε την εταιρεία το 2013! - Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε πιέσει τον Σαββίδη να αγοράσει την ΣΕΚΑΠ για να μην περάσει στα χέρια της τουρκικής Seba!

Το όνομα της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ ακούστηκε αρκετές φορές χθες, στη Βουλή, με αφορμή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου και υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια.
 
Η τροπολογία προτείνει τροποποιήσεις στον νόμο 2960/2001 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και προβλέπει την απαλλαγή από τυχόν πρόστιμα για λαθρεμπόριο, επενδυτών που είχαν αγοράσει μέσω αποκρατικοποιήσεων και εκκαθαρίσεων ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων μετέχει το δημόσιο, με την προϋπόθεση ότι η παράβαση δεν ήταν γνωστή στον νέο επενδυτή τη στιγμή της μεταβίβασης των μετοχών.
 
«Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια. Αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και στο εξής και αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, αλλά δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ, αλλά κάθε επιχείρηση», είπε ξεκάθαρα ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία μιλά για φωτογραφική διάταξη …
 
Εφόσον δεν ψηφιζόταν η τροπολογία όπως ζήτησε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στην Βουλή, ζητώντας αυτή να κατατεθεί από τον ίδιο τον υπουργό Ανάπτυξης και να συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα έπρεπε να πληρώσει ο Ιβάν Σαββίδης το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στη ΣΕΚΑΠ στις αρχές του μήνα για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008 (ο ομογενής επιχειρηματίας αγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών το 2013), με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον η υπόσταση της εταιρίας και η εργασία 200 εργαζομένων στην περιοχή της Ξάνθης.
 
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:
 
1975 – Ιδρύεται η ΣΕΚΑΠ – Συμμετείχε σε αυτή η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) και η Αγροτική Τράπεζα.
2007 – Η εταιρεία υλοποίησε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, ύψους 18 εκατ. ευρώ, για την αγορά υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού.
2008 – Τελωνειακές παραβάσεις στις εξαγωγές (επί διοίκησης ΣΕΚΕ-Αγροτικής) που αποκαλύπτεται το…
2009 – …όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου). Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.
2011 – 2013 – Πτωχεύει και φτάνει στα πρόθυρα της εκκαθάρισης
2013 – Εξαγοράζεται από την Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη.
2013 – 2015 – Η εταιρεία έχει πληρώσει στο Δημόσιο, συνολικά, 309 εκατ. ευρώ για ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρους και διάφορα τέλη και έχει επενδύσει περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ.
2015 – Επιβάλλεται ποινή της φυλάκισης 4 ετών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της συνεταιριστικής ΣΕΚΑΠ Ιωάννη Ζήνα για υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων που τελέστηκε το 2009. Ο πρώην Δ/νων Σύμβουλος της πολύπαθης εταιρίας καταδικάστηκε για το αδίκημα της λαθρεμπορίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, τελεσμένη με ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία το Δημόσιο απώλεσε δασμούς που ανέρχονται σε 19,5 εκατ. ευρώ.
2017 (4 Απριλίου) – H υπόθεση εκδικάζεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής και αφορά την επιβολή προστίμου, πρόσθετων φόρων και τελών, ύψους 38 εκατ. ευρώ στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ για τις τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008.
 
Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ στη διορισμένη από την πολιτεία διοίκηση για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές (την εποχή που μέτοχος της ΣΕΚΑΠ ήταν η Αγροτική Τράπεζα και η ΣΕΚΕ) και καλεί τη νέα ιδιοκτησία της εταιρείας, που βρίσκεται στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη από το 2013 να το πληρώσει.
 
Όσοι, μάλιστα, γνωρίζουν το παρασκήνιο της εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ από τον Ιβάν Σαββίδη, ξέρουν καλά ότι η εμπλοκή του έγινε κατόπιν παραινέσεων, θα έλεγε κανείς και πιέσεων, του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου η ακριτική καπνοβιομηχανία να μην καταλήξει στα χέρια της τουρκικής Seba.
 
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν εξαιτίας μια θαλασσοταραχής στις 19-5-2009 πλοίο φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της Ξάνθης της ΣΕΚΑΠ, προσάραξε στην Εύβοια με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ότι η ποσότητα των τσιγάρων κατευθυνόταν σε μια εταιρία-φάντασμα.
 
Για το ίδιο αδίκημα  καταδικάστηκε ο αγοραστής των λαθραίων τσιγάρων Κωνσταντίνος Παχής ενώ αθωώθηκε ο πρώην Πρόεδρος της εταιρίας Νίκος Παπάς και ο 4ος κατηγορούμενος Πάρις Ευαγγελινός, ναυτιλιακός πράκτορας. Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώ η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας Σοφίας Χατζηκώστα ήταν απαλλακτική μόνο για τον τέταρτο κατηγορούμενο. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτά ελαφρυντικά και επέβαλε σχεδόν τη μέγιστη ποινή με αναστολή και με υποχρέωση καταβολής 5.000 ευρώ από κάθε καταδικασθέντα.
 
Στην υπόθεση εκπροσωπήθηκε ως πολιτικός ενάγων το Δημόσιο ενώ στην ακροαματική διαδικασία που κράτησε 3 μέρες στην Ξάνθη, κατέθεσαν αρκετοί εμπλεκόμενοι καθώς και υπάλληλοι της ΣΕΚΑΠ, υπάλληλοι τελωνείων, του ΣΔΟΕ και άλλων υπηρεσιών.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το τεράστιο ύψος του ποσού οι κατηγορούμενοι δεν παραπέμφθηκαν για κακούργημα αλλά για… πλημμέλημα, γεγονός που αποσόβησε γι’ αυτούς πιθανές ποινές κάθειρξης, σε περίπτωση καταδίκης, καθώς έκτοτε το αδίκημα έχει μετατραπεί σε κακούργημα. H τότε συνεταιριστική ΣΕΚΑΠ, ήταν εταιρία δημοσίου συμφέροντος, ελεγχόμενη σχεδόν απόλυτα από την Αγροτική Τράπεζα ενώ από το 2013 έχει πωληθεί στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
 
Είναι λογικό ένας επιχειρηματίας να τολμάει και να βάζει τα χρήματά του σε μια χώρα που (σχεδόν) όλοι οι επενδυτές αποφεύγουν, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις στο πιο υψηλό επίπεδο πως ισχύει ό,τι συμφωνήθηκε, και ξαφνικά να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόστιμο που είναι μεγαλύτερο κι από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας;
 
Ρητορικά ερωτήματα, στα οποία είναι περιττές οι απαντήσεις. Δυστυχώς, όμως, στη χώρα μας τα αυτονόητα παραμένουν ακόμα ζητούμενα… Δ.Δ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.