Ολα των POS δυσκολα…

Ως είναι ήδη γνωστό η επιβολή της εγκατάστασης POS στα καταστήματα συνέπεσε με την περίοδο του καλοκαιριού. Λαός βαλκάνιος οι Έλληνες –επίσης γνωστό κι αυτό- κατά την προσφιλή τους συνήθεια άφησαν την εγκατάσταση για την τελευταία στιγμή. Αυτό είχε ως συνέπεια, όπως πληροφορούμαστε να δημιουργηθούν εκνευρισμοί μεταξύ καταστηματαρχών και πελατών.
 
Και εξηγούμαστε ως γνωστόν η πλειοψηφία των καταστημάτων στην Ελλάδα είναι μικρές επιχειρήσεις, οικογενειακού χαρακτήρα. Το οποίο σημαίνει αφενός πως οι «τζίροι» είναι μικροί αφετέρου ότι η απασχόληση στα εν λόγω καταστήματα είναι αποκλειστικά «οικογενειακή» υπόθεση, όπως επίσης γνωστή και φυσιολογική είναι ως ένα βαθμό η μη εξοικείωση των μεγαλύτερων σε ηλικία με την τεχνολογία.
 
Έτσι λοιπόν έφτασαν στα αφτιά μας ποικίλες ιστορίες διενέξεων που έχουν να κάνουν με τη χρήση των POS. Όπως για παράδειγμα «γκρίνιες» μεταξύ καταστηματαρχών και πελατών για τη χρήση καρτών στις πληρωμές ειδικά για αγορές μικρής αξίας με τη δικαιολογία ότι το κέρδος από τις εν λόγω συναλλαγές είναι ανύπαρκτο λόγω της προμήθειας από τις τράπεζες. Δικαιολογία που έχει βέβαια βάση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως στην περίοδο της κρίσης τα εν λόγω οικογενειακά καταστήματα έχουν συμπιέσει το περιθώριο κέρδους τους προκειμένου και να συγκρατήσουν προσιτές τις τιμές αλλά και να «κρατήσουν» τον κόσμο τους. Μάλιστα ιδίοις όμασι γίναμε μάρτυρες πινακίδας σε ψιλικατζίδικο που ξεκαθάρισε πως η αγορά τσιγάρων (και μόνο αυτή αποκλειστικά) με κάρτα δεν γίνεται αποδεκτή. Σε σχετική ερώτηση προς τον καταστηματάρχη μας εξήγησε πως το κέρδος στα εν λόγω προϊόντα είναι προϋπολογισμένο από το κράτος και αποτυπωμένο φυσικά στις σχετικές ταινίες ασφαλείας  που σημαίνει πως σε μια τέτοια συναλλαγή με κάρτα, το κέρδος πηγαίνει όλο στην προμήθεια των τραπεζών για το POS. Συζητώντας το περιστατικό με φίλους και γνωστούς μας εξήγησαν πως παρόμοια περιστατικά υπέπεσαν και στη δική τους αντίληψη.
 
Άλλα περιστατικά έχουν να κάνουν με τη μη εξοικείωση των, μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας, καταστηματαρχών με τη χρήση του εν λόγω μηχανήματος. Έτσι για την πληρωμή με κάρτα στις εν λόγω περιπτώσεις επιστρατεύονται μικρότερης ηλικίας συγγενείς ή ακόμη και «σκονάκια».
 
Και όλα αυτά μεσούσης της τουριστικής περιόδου, της περιόδου εκείνης δηλαδή που «ανθεί» η βαριά βιομηχανία της χώρας.
 
Γεγονός είναι πως η εν λόγω επιβολή έγινε με βιασύνη και χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους εξ ου και τα εν λόγω «ευτράπελα» όμως με τον καιρό ελπίζουμε πως θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Προς το παρόν πάντως, ως φαίνεται, όλα των POS δύσκολα είναι… Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.