Ολα των εκλογων δυσκολα…

Τα καλάμια, η συνεργασία και ο αριθμός των καλπών

Και επισήμως λοιπόν η χώρα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, μιας και ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιτέλους την ημερομηνία της 21ης Μαΐου ως την Κυριακή του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών.

Και λέμε του 1ου διότι εκτός κάποιου πολιτικού «θαύματος» που συνεπάγεται με αυτοδυναμία για το όποιο πρώτο κόμμα το σύστημα της απλής αναλογικής θα δείξει μεν τον πρώτο αλλά όχι και τον νικητή. Με την χώρα να οδηγείται «μοιραία» σε δεύτερο γύρο, αυτή τη φορά με λίστα και όχι με σταυροδοσία, στις αρχές Ιουλίου.

Και το λένε και οι ίδιοι οι κυβερνώντες δηλαδή όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, η οποία σε πρόσφατη συνέντευξη στην ΕΡΤ το είπε η γυναίκα σαφέστατα πως «στην πρώτη εκλογή δεν θα κάνουμε καμιά προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης». Λεγόμενα που επιβεβαίωσε και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας χθες στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

Βέβαια η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στα «καλάμια» των πολιτικών αρχηγών από πλευράς αντιπολίτευσης, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο τρίτου γύρου τον Αύγουστο(!) – μακριά από εμάς – λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα κάνουμε ότι μπορούμε για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Όλοι οι τόνοι και όλα τα καλάμια θα έχουν μείνει στα πάρκινγκ. Αυτοί που λένε εγώ θα ορίσω την ατζέντα εγώ θα ορίσω το πρόγραμμα. Εντάξει παιδιά λίγο να προσγειωνόμαστε και καλό είναι να είμαστε προσγειωμένοι. Βλέπω πολλά καλάμια σε αρχηγούς κομμάτων».

Αν κρίνουμε πάντως από το υφιστάμενο εκρηχτικό -το λιγότερο- κλίμα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και δη των τριών φερόμενων δημοσκοπικά ως πρώτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ουδεμία διάθεση συνεργασίας την επομένη ή την «δεύτερη» επομένη βλέπουμε. Βέβαια θα μου πείτε τα αποτελέσματα της κάλπης και ο «κίνδυνος» ακυβερνησίας που θα πρωταγωνιστήσει την επομένη των εκλογών και μυαλά και λογικές και λεγόμενα του τώρα θα μεταβάλλουν και τα «καλάμια» θα βρουν τρόπο «παρκαρίσματος» πιθανότατα σε κάποια θέση ευθύνης της αρεσκείας του εκάστοτε «κουβαλητή» τους.

Με την ελπίδα να γλιτώσουμε την ψήφο με…σαγιονάρα καταμεσής του Αυγούστου και την άσκηση στην υπομονή που αναγκαστικά θα πρέπει συνολικά να κάνουμε με όσα έχουμε να δούμε και να ακούσουμε μέχρι τότε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.