Οι ομορφοι γιγαντες, ομορφα αντιστεκονται

Τα πεύκα-γίγαντες που αντιστάθηκαν στην φωτιά του Έβρου αναδεικνύει η ΕΠΒΘ

Τους τελευταίους τρεις μήνες η ομάδα της Εταιρίας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ) με τη συμβολή των εθελοντών του προγράμματος ESC διενήργησαν αυτοψίες στα καμένα δάση του Έβρου για την καταγραφή της βλάστησης και τη σφοδρότητα της φωτιάς. Οι περιγραφές αυτές θα βοηθήσουν στη σύνταξη χαρτογραφικού υλικού της μελέτης αποκατάστασης που έχει αναλάβει το WWF Greece σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Όπως περιγράφει σε ανάρτησή της η ΕΠΒΘ «περπατώντας στα δάση, τα συναισθήματα αμφίθυμα. Η καταστρεπτική φωτιά του ’23, πέρασε από πάρα πολλά δάση με μεγάλη σφοδρότητα, αφήνοντας πίσω της τεράστιες εκτάσεις με κατάμαυρα δέντρα και εικόνες που μόνο θλίψη μπορούν να προκαλέσουν. Παρόλο αυτά η φύση έχει μάθει να αντιστέκεται. Σαν αχτίδες φωτός μέσα στο σκοτάδι, μικροί βλαστοί ξεπετάγονται πάνω από τα καμένα δέντρα, δίνοντας νότες πρασίνου μέσα στο απέραντο μαύρο.

Ώριμα πεύκα-γίγαντες που δεν αγκαλιάζονται από ένα άτομο, αντιστάθηκαν στην φωτιά και στέκονται αγέρωχα συνεχίζοντας την ζωή τους μετά την πρόσφατη θλιβερή ιστορία αυτού του τόπου, χαραγμένη πάνω τους. Η φύση έχει όλη την γνώση και τη σοφία για να αναγεννηθεί και να επουλώσει τις πληγές της, αρκεί να την αφήσουμε».

Ας το έχουμε αυτό υπόψιν και για τις δικές μας τις ζωές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.