Οι κεντρωοι θα κρινουν το αποτελεσμα των εθνικων εκλογων

Τα συμπεράσματα μελέτης του ΑΠΘ

Το έλλειμα ενός κόμματος ή την σύσταση ενός μεγάλου κεντροαριστερού σχηματισμού που θα «στέγαζε» τους κεντρώους ψηφοφόρους ανέδειξε μελέτη του ΑΠΘ που παρουσιάστηκε σε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Το Πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα 2019-2021: σύγκριση θέσεων κομμάτων και ψηφοφόρων» που διοργάνωσαν το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Πολιτικής Ανάλυσης του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Γραφείο του Friedrich Ebert Stiftung στην Ελλάδα (FES).

Η έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν από την κ.Ευτυχία Τεπέρογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ έδωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα «ακτινογραφία» του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος και των απόψεων του εκλογικού σώματος γι’ αυτό, προσφέροντας αν θέλετε και σαφείς απαντήσεις στα όσα αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Από τα σημαντικότερα λοιπόν ευρήματα της έρευνας είναι το προαναφερθέν κενό που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως «αστεγία» των κεντρώων ψηφοφόρων, οι οποίοι θα κρίνουν από ότι φαίνεται και τον νικητή.

Και αν ως εκλογική μάζα έχουν πολλούς «μνηστήρες» σύμφωνα με την έρευνα ένας εκ των «παραδοσιακών» διεκδικητών τους, ήτοι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι κρίνεται περισσότερο αριστερόστροφο ως προς το πρόγραμμά του σε σχέση με αυτά που ζητούν οι ψηφοφόροι του.

Η ΝΔ συνεχίζει να κυριαρχεί καθώς δια της μεθόδου της «τριγονοποίησης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνει και παίρνει μερίδα των ψηφοφόρων της δεξιάς, όλη την κεντροδεξιά αλλά αντλεί ψήφους και από την δεξαμενή της κεντροαριστεράς μέσω των διαφόρων επιδοματικών κατά κύριο λόγο πολιτικών που ακολουθεί αλλά και μέσα από θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΚΚΕ εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ταύτισης με το εκλογικό τους κοινό, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το εύρημα που δείχνει ότι για πρώτη φορά το εκλογικό σώμα θέτει ως παράγοντα της ψήφου του τον ευρωπαϊκό άξονα, είτε υπό την λογική του ποια Ευρώπη θέλουμε, με δεδομένη την τάση τουλάχιστον της πλειοψηφίας στο «μένουμε Ευρώπη», όσο και ωφελιμιστικά ως προς το τι είναι το συμφέρον μας, με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα είμαστε σε αυτήν.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας λείπουν από την ατζέντα των ελληνικών κομμάτων θέματα περιβάλλοντος, ισότητας και γυναικείας αντιπροσώπευσης τα οποία ωστόσο το κοινό επιθυμεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.