Οι Καραμανλικοι αναπολουν και οργανωνονται…

Στις 7 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή της 7ης Μαρτίου 2004, που την έφερνε στην εξουσία μετά από μια συναπτή δεκαετία διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (Οκτώβριος 1993-Μάρτιος 2004).
Με αφορμή αυτή την επέτειο το facebook και το tweeter γέμισαν με νοσταλγικές αναπολήσεις διαφόρων στελεχών της Καραμανλικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο ημέτερος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, που προέβαλαν τις «ευεργετικές επιπτώσεις» της Καραμανλικής εξαετίας, για όλους τους Έλληνες, κυρίως, δε, θα έλεγα εγώ, για τους 800.000 μονίμους νέο-προσληφθέντες, τότε, στο ελληνικό δημόσιο…
 
Η είδηση όμως είναι αλλού και βρίσκεται στην πολιτική πρωτοβουλία δύο αλήστου μνήμης παλαιών «λοχαγών» του κόμματος της εποχής εκείνης, ήτοι των Σάββα Τσιτουρίδη και Νίκος Τσιαρτσιώνη, οι οποίοι παρουσίασαν την ιδρυτική διακήρυξη του «Δικτύου Ελλήνων Ριζοσπαστών».
 
Πρόκειται για πολιτική πρωτοβουλία από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και η ημερομηνία επελέγη συμβολικά, καθώς στις 7 Μαρτίου 2004 η ΝΔ με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές. Στόχος του φορέα, σύμφωνα με τη διακήρυξή του, είναι: «Το Δίκτυο είναι ένας φορέας που συστήνεται με στόχο την ενεργή και ουσιαστική συμβολή, σε μια ανοικτή κι οργανωμένη διαβούλευση, για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου υπέρβασης της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης και ανασυγκρότησης της χώρας με βάση τη λογική και τον ρεαλισμό».
 
Δηλώνουν επίσης ότι «λειτουργούμε θετικά και χωρίς ανταγωνισμούς με κομματικούς οργανισμούς ή άλλες πρωτοβουλίες που κάνουν συναφείς διαπιστώσεις κι έχουν παραπλήσιους προβληματισμούς κι ανησυχίες με τους δικούς μας».
 
Σημειώνουν ότι «θα είμαστε παρόντες με τις ιδέες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον κόσμο».
 
Η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνδυάζεται με την υπόγεια κινητικότητα στον χώρο της Κεντροδεξιάς και ως έναν βαθμό οφείλεται στην υφέρπουσα «δυσφορία» που υπάρχει στο ευρύτερο καραμανλικό στρατόπεδο, η οποία εκδηλώνεται κατά καιρούς.
 
Ο Σάββας Τσιτουρίδης και ο Νίκος Τσιαρτσώνης ήταν εκ των πλέον στενών συνεργατών του Κώστα Καραμανλή και ανήκαν στην πρώτη ομάδα βουλευτών (οι επονομαζόμενοι «λοχαγοί» της ΝΔ) που κινήθηκαν -με πρωτοβουλία του Γιάννη Βαρβιτσιώτη- ώστε να φέρουν τον Καραμανλή στην ηγεσία, απέναντι στον Μιλτιάδη Έβερτ.
 
Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία, υπάρχουν συνομιλίες και με άλλα καραμανλικά στελέχη, τα οποία θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα.
 
Αν έχουν τις ευλογίες του Κώστα Καραμανλή για την κίνησή τους, οι δύο πρώην «λοχαγοί», δεν το γνωρίζω, το γεγονός όμως ότι έχει αναθερμανθεί η συζήτηση στο εσωτερικό της Ν.Δ. για το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της παράταξης υπό την ηγεσία ακόμα ενός Μητσοτάκη, του Κυριάκου εν προκειμένω, δίνει από μόνη της ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση.
 
Αυτές οι μάχες εντέλει των πολιτικών τζακιών στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης δεν θα τελειώσουν ποτέ!Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.